Direktører på det menneskelige plan

Rune Sørensen, Søren Steffensen og Mads Kjær er direktører i hver deres virksomhed. Fælles for de tre er, at de alle kan finde på at gå hjem klokken 14.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I IT-virksomheden Oracle kan medarbejderne få mad med hjem, og medarbejdernes familier bliver inviteret med til firmakomsammener.

De 250 medarbejderne er virksomhedens vigtigste aktiv, og har de det ikke godt privat, fungerer de ifølge administrerende direktør Rune Sørensen heller ikke godt på arbejdspladsen. Selv har han de sidste seks år filosoferet meget over, at der skal være balance mellem hans famille, ham selv og arbejdet.

»Jeg har tre instrumenter: familien, arbejde og mig selv, og jeg holder godt øje med, at der er balance mellem de tre. Alle topdirektører kender det med, at man arbejder for meget - kommer stresset hjem og bruger den sidste tid på familien, og så glemmer man sig selv,« siger Rune Sørensen.

De bedste resultater på arbejdet har han skabt, når der er balance i hans tre verdener. Når en af dem i et tidsrum bliver nedprioriteret, har han svært ved at perfome lige så godt.

»Fordelingen er oftest, at man tænker arbejdet først, derefter familien, og så glemmer man sig selv. Så lever man sit liv udefra og ind og ikke omvendt. Man skal starte med sig selv - for så oplever alle en mand, som er balance med sig selv,« siger Rune Sørensen, som har en datter på ti år.

Rune Sørensen går ind imellem hjem fra arbejde klokken 14, for som han siger, så er han ikke nødvendigvis bedst mellem klokken ni og 17.

»Vores virksomhed er styret på mål og ikke på, hvor mange timer man er her - det er en gammeldags tankegang, som hører industrisamfundet til. Jeg går foran med det gode eksempel og sætter det på dagsordenen,« siger Rune Sørensen, som ikke er i tvivl om, at denne indstilling får medarbejderne til at være mere produktive.

Tid til at tænke
Administrerende direktør i Kjaer Group, Mads Kjær, kan ligesom Rune Sørensen finde på at gå hjem midt på dagen. Han indrømmer dog, at det stadig er med dårlig samvittighed, fordi han er opdraget med, at chefen er ham, der kommer først og går sidst.

»I vidensamfundet skal der være tid til at tænke sig om - det er nogle helt andre faktorer end, at maskinen kører fra kl. 8 til 16. Det skal være ok at sidde og kigge ud i luften, fordi en del af vores arbejde i dag er jo også at reflektere,« siger Mads Kjær.

Det stiller dog ifølge Mads Kjær nogle andre krav til ledelsen om at være værdibaseret og selv efterleve det, når medarbejderne kan komme og gå, som det passer dem og deres familie.

»Vores værdi nummer to er, at vi har gensidig respekt for hinanden - så jeg har ikke mistro til, at nogen udnytter det,« siger Mads Kjær.

Kjaer Group, der sælger biler, er to år i træk i Berlingske Nyhedsmagasin blevet udnævnt som Danmarks bedste Arbejdsplads.

Det gode eksempel
Søren Steffensen, salgs- & retaildirektør i skogiganten Ecco, har ligeledes sat balancen mellem arbejde og familieliv øverst på dagsordenen.

»De menneskelige ressourcer er vigtige for vores overlevelse. Det kræver, at man som chef skal sørge for, at organisationen fungerer ikke kun på det faglige, men også op det menneskelige plan - og jeg ved, at når tingene fungerer privat, får vi meget mere ud af medarbejdernes arbejdskraft,« siger Søren Steffensen.

Selv tager han hver dag løbeskoene på klokken fem om morgenen, for at hobbyen ikke skal gå ud over familielivet, og han forsøger hver dag at komme tidligt hjem.

»Jeg kan som mange andre finde på at tage en hjemmearbejdsdag, for i dag er man jo ikke længere end et telefonopkald væk. Som leder må man vise det gode eksempel om, at det er helt i orden at give sig tid til sig selv og sin familie,« siger Søren Steffensen.

Når Søren Steffensen kan se, at en medarbejder er presset, tager han affære med det samme.

»Følelsesintelligensen mangler i rigtig mange danske virksomheder. Vi skal satse i vores måde at lede på, fordi menneskene er mere vigtige end nogensinde før - det handler ikke om at lede maskiner mere,« siger Søren Steffensen.

Søren Steffensen er medlem af tænketanken Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv.