Der er noget galt i Storkøkken-branchen

Martin Krab, der ejer storkøkkenfirmaet Martin Krab A/S er træt af dem måde det hele foregår på hos Staten og Kommunernes Indkøb, SKI A/S.

Vi har alle de produkter, som det offentlige har brug for til storkøkkener, siger Martin Krab, Martin Krab A/S.

Men det er alt for svært for ham og de omkring 70 mindre storkøkkenforhandlere at komme med ind på SKI A/S' rammekontrakter, mener han.

Derfor ser vi nu branchens største spillere på rammekontrakten hos SKI A/S: Olaf Brønnum A/S, Bent Brandt A/S og Ken Storkøkken sammen med Fibema og H.W. A/S Larsen & Sønner A/S.

MellemrubrikDe nævnte virksomheder vil komme til at dække omkring 40 procent af det offentlige marked for storkøkkenudstyr, vurderer Martin Krab.

- Som jeg ser det er de på vej til at styre hele markedet, sige Martin Krab. Han har svært ved at tage problemet med SKI-aftalerne op i sin branche.

- Dem, der sidder i toppen af Brancheorganisationen for Storkøkkenudstyr er nemlig de samme som har vundet kontrakterne, og de små tør ikke sige noget, lyder det.

- Det er ærgerligt, for det offentlige får ikke det bedste og billigste for deres penge. Vores produkter er langt mere energibesparende, siger han.

Han synes ikke det er særlig gennemsigtigt, dét der foregår ved SKI. Vi ved eksempelvis per erfaring, at dem der vinder rammekontrakten, de sætter priserne op efter tre måneder.

Afviser kritikkenOluf Brønnum, Oluf Brønnum& Co A/S, er formand for brancheforeningen. Han afviser kritikken på vegne af sine 25 medlemmer.

- Det var et meget præcist og professionelt udbud, der kørte digitalt, siger han.

En anden i branchen Peter Korsholm, Jyske Storkøkkener har valgt helt at holde sig fra SKI A/S.

- Hvis vi skal være med, bliver vi på grund af de lave priser hos SKI, 30 procent dyrere i forhold til vores private kunder. Desuden skal vi give garantier for alt muligt, eksempelvis at vores vognmand slukker lastbilen, når han aflæsser, siger Peter Korsholm.