Business-overblik: Topforsker i dansk rigmands selskab anholdt for mord

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

En topforsker i Pandora-milliardæren René Sindlevs dansk-amerikanske biotekselskab er blevet anholdt for at være involveret i et lejemord. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til ugens sidste Business-overblik på en dag, hvor mange sikkert har valgt at forlænge weekenden oven på helligdagen torsdag.

Berlingske Business er imidlertid stadig ved tasterne. Læs i dag i overblikket om:

Investorernes sikre havne under aktiestormvejret, der denne gang ikke giver dem noget ly.  Årets 100 fra Talentfabrikken Danmark. En topforsker i dansk rigmands biotekselskab, der er blevet anholdt for mord. Twitter-investorer, der sagsøger Elon Musk for manipulation. Ukraines rigeste mand, der sagsøger Rusland for kæmpe tab. Rusland, der gør klar til at tvangsovertage flygtende firmaer. Flyselskab, der skærer ned på billetsalg efter lufthavnskaos.

Men først til en usædvanlig udløber af krigen i Ukraine:

Ungarn slår ned på benzinturister

Ungarn vil forbyde udlændinge at tanke bilen op til lokale priser for at få stoppet den »benzinturisme«, der er blevet udløst af, at landet har EUs billigste benzinpriser.

Det betyder, at benzinpriserne på 480 forint pr. liter (9,22 kroner) fra fredag kun vil gælde for biler med ungarske nummerplader, understregede regeringen ifølge det amerikanske nyhedsbureau Bloomberg torsdag.

Udenlandske bilister kommer til at betale andre og højere priser.

De lave priser skyldes statslige tilskud, som lige nu står til at udløbe 1. juli, men ventes at blive forlænget yderligere.

Investorer savner sikre havne under aktiestormvejr

Guld, obligationer og visse valutaer har altid været de sikre havne, investorer kan søge ly i, når turbulensen raser på aktiemarkedet. Men lige nu gør en usædvanlig cocktail, at alle er i samme båd med kurs mod nedtur.

»Alt falder sammen i øjeblikket. Aktier og obligationer på samme tid. Det er meget usædvanligt. Vi er i et unikt miljø, med så mange ting, der går galt på samme tid. Vi har ikke haft en sådan situation i årevis,« siger Devan Kaloo, aktiechef hos det britiske investeringsselskab Abrdn, til Berlingske.

Obligationer er trukket ned på grund af de voldsomme rentestigninger, guld er faldet med syv procent den seneste måned, den japanske yen er på sit laveste dollarniveau siden 2002, og schweizerfrancen har været lidt af en rodebutik.

Ganske særligt er forholdet mellem aktier og obligationer. Oftest søger investorer tilflugt i obligationer, når aktierne dykker.

»Obligationer skulle have været din sikre havn, og de har ikke givet dén beskyttelse. Og det er nok det, der har overrasket vores kunder mest,« siger Grave Peters, chef for investeringsstrategi hos J.P. Morgan Private Bank i London, til Berlingske.

De 100 fra Talentfabrikken Danmark

De er unge og kan noget ganske særligt. Mød alle årets 100 talenter i erhvervslivet og det offentlige i Berlingskes årlige Talent 100-kåring, der er med avisen i dag, og læs, hvordan vi har fundet dem.

Topforsker i dansk rigmands biotekselskab anholdt for mord

Medstifteren og topforskeren i det dansk-amerikanske biotekselskab Enochian Biosciences er blevet anholdt og tiltalt i forbindelse med et formodet mord i 2018.

Det skriver Børsen.

Det børsnoterede biotekselskab er stiftet af den danske Pandora-milliardær René Sindlev. Det er topforskeren Serhat Gumrukcu, der ifølge det amerikanske justitsministerium sammen med en anden mand skal være involveret i et lejemord i Vermont.

»Tiltalen mod Gumrukcu og Eratay indeholder alene beskyldninger, og de tiltalte formodes uskyldige indtil og med mindre andet bevises. Hvis de dømmes, står Gumrukcu og Eratay over for livsvarig fængselsstraf eller dødsstraf,« oplyser det amerikanske justitsministerium.

René Sindlev har tidligere kaldt topforskeren for »biotekverdenens svar på Zuckerberg, Bill Gates og Larry Page« med henvisning til topfolkene hos Facebook, Microsoft og Google.

Enochian Biosciences' bestyrelse skriver, at »hændelsen er fuldstændig uden sammenhæng med virksomheden«, og at virksomheden nu har afskåret hans »uformelle rolle« som videnskabelig rådgiver.

Twitter-investorer sagsøger Elon Musk for manipulation

Investorer i Twitter har sagsøgt verdens rigeste mand, multimilliardæren Elon Musk, for at have manipuleret aktiekurserne nedad, da han offentliggjorde sit opkøbsbud på Twitter på 44 milliarder dollar.

Investorerne mener ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Elon Musk sparede 156 millioner dollar (lige under 1,1 milliarder kroner) ved ikke at have oplyst, at han 14. marts havde købt mere end fem procent af Twitter.

Elon Musk, som er topchef i elbilproducenten Tesla, fortsatte med at købe aktier op og fortalte først i begyndelsen af april, at han nu ejede 9,2 procent af Twitter.

»Ved at forsinke oplysningerne om sin aktiepost i Twitter, deltog Musk i markedsmanipulation og købte Twitter-aktier til en kunstigt lav pris,« siger investorerne.

Hverken Elon Musk eller hans advokat har kommenteret sagsanlægget.

Ukraines rigeste mand sagsøger Rusland for kæmpe tab

Ukraines rigeste mand vil sagsøge Rusland for et tab på mellem 17 og 20 milliarder dollar (118,7-139,7 milliarder kroner), fordi russerne har bombet det stålværk, han ejer i den sønderskudte by Mariupol.

Det skriver det britiske nyhedsbureau Reuters.

Stålværket Azolstal er blevet kraftigt beskadiget af russiske bombardementer og den efterfølgende belejring. Det ejes af Rinat Akhmetov, som ejer Ukraines største stålproducent, Metinvest. Også et andet stålværk i hans ejerskab er blevet svært ødelagt.

Rinat Akhmetov er blevet i Ukraine siden den russiske invasion 24. februar.

Rusland gør klar til at tvangsovertage flygtende firmaer

Rusland er ved at gøre en ny lov klar, som skal tillade staten at overtage kontrollen med de vestlige virksomheder, der beslutter sig for at forlade landet oven på den russiske invasion og efterfølgende krig i Ukraine.

Loven vil ifølge nyhedsbureauet Reuters kunne falde på plads inden for nogle få uger og give Rusland magten til at gribe ind, hvor der er trusler mod lokale jobs eller lokale brancher.

Det vil gøre det sværere for vestlige virksomheder hurtigt at slippe ud af Rusland, medmindre de er parate til at tage en finansiel øretæve med på vejen.

Med loven kan Rusland udpege administratorer over virksomheder, der ejes af udlændinge i 'uvenlige' lande, som ønsker at forlade Rusland som følge af krigen i Ukraine.

En lang stribe virksomheder, også mange danske, har lukket deres forretninger helt i Rusland og trukket sig ud af landet, hvilket rammer den russiske økonomi hårdt oven i de i forvejen mange og hårde, internationale sanktioner.

Flyselskab skærer ned på billetsalg efter lufthavnskaos

Det hollandske luftfartsselskab KLM har skåret ned på billetsalget fra Amsterdams Schiphol-lufthavn for at skabe plads til kunder, som ikke når med de planlagte fly på grund af mangel på sikkerhedsfolk i lufthavnen.

Begrænsningerne i billetsalget blev ifølge det amerikanske nyhedsbureau Bloomberg indført torsdag og gælder frem til og med søndag. De gælder dog ikke de dyre billetter, og folk, der har en billet, vil altid kunne ombooke til en senere dato.

Der har været ventetider på flere timer, fordi der mangler sikkerhedspersonale, og KLM har måttet aflyse hundredvis af afgange gennem de seneste uger.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser torsdag:

  • Dow Jones: +1,61 procent
  • S&P 500: +1,99 procent
  • Nasdaq: +2,68 procent

Asien – indeks fredag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei: +0,60 procent
  • Hongkong Hang Seng: +2,77 procent
  • Kina CSI: +0,52 procent

Tak, fordi du læste med!