Business-overblik: Lussing til boligkøbere – du har en fjerdedel mindre at købe bolig for

Her er de vigtigste Business-nyheder, som du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Flere holder sig tilbage fra at købe bolig i øjeblikket – men de får også væsentligt mindre for pengene, end de kunne have fået for et år siden, viser nye beregninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens Business-overblik. Fyld kaffekoppen og sæt dig til rette – så serverer vi dagens vigtigste erhvervsnyheder for dig.

I dag skal vi forbi virksomheder, som tjener styrtende på den høje elregning, et forslag til prisloft på russisk gas, som hober sig op og derfor bliver brændt, en lussing til boligkøbere, som har langt færre penge at købe for på grund af renter og inflation, samt en grøn milliard, som samler støv.

Vi begynder med et system, som kan reagere lynhurtigt, når forbrugerne ændrer adfærd – for eksempel hvis de går fra at købe økologisk til konventionel mælk.

God læselyst!

Milliardduel mellem dagligvaregiganter: It-kapløb spidser til under priseksplosion

Inflationen ændrer forbrugernes adfærd markant, og det stiller store krav til detailbranchens evne til at omstille sig.

Mens Coop slider i det med at implementere en topmoderne it-platform, har rivalen Salling Group i årevis høstet gevinsterne ved et næsten identisk system.

Det skriver Finans.

Coop kæmper i disse uger for at komme i mål med den forsinkede omstilling til virksomhedens nye SAP-system, Coop One. Platformen skal hjælpe supermarkedskæmpen med langt hurtigere at kunne reagere, når kunderne ændrer adfærd.

Hos Salling Group gik man for 12 år siden i gang med at implementere de første dele af en SAP-platform i stil med den, Coop nu kæmper med at færdiggøre. Derfor er Salling Group i dag i stand til at reagere lynhurtigt på ændringerne i forbrugernes adfærd.

Vanvittige energipriser har skabt ny guldfeber. Disse virksomheder tjener styrtende på den høje elregning

En ung branche fylder mere og mere på Guld1000-listen over Danmarks største virksomheder.

Dag og nat indgår de tusindvis af handler, hvor de hver gang forsøger at score marginale gevinster.

Men de ekstreme udsving på energimarkederne især som følge af krigen i Ukraine har gjort beløbene større, og derfor ligger flere elhandelsselskaber – såkaldte energy traders – nu i den absolutte top på listen.

En stor del af virksomhedernes arbejde er at udvikle de algoritmer, der skal styre handlerne. Derudover er der meget få udgifter til fysisk ejendom, fordi der ikke skal bruges store lagre eller maskiner.

Forretningsmodellen er derfor ifølge Thomas Kristensen, professor i management accounting ved Aarhus Universitet og medlem af Energiklagenævnet, meget let at udvide, og det er netop det, der gør det muligt for nye virksomheder at strømme til og vokse hurtigt.

Læs om den unge branche i Berlingske her.

Lussing til boligkøbere: Du har en fjerdedel mindre at købe bolig for

De stigende renter og eksploderende energipriser har på kort tid udhulet de boligsøgende danskeres købekraft markant.

En almindelig familie på boligjagt kan nu købe for 26,3 procent mindre end for blot et år siden, viser beregninger fra Realkredit Danmark, som Børsen refererer.

Hvor en familie med to voksne, der tjener 35.000 kroner om måneden, sidste år kunne købe en bolig for 2,5 millioner kroner, har de nu kun 1,85 millioner kroner. De kan nu købe en lejlighed i hovedstaden på under 39 kvadratmeter – for et år siden havde de råd til 54 kvadratmeter. Vælger de i stedet en villa i Herning, må de klare sig med 125 kvadratmeter, hvor de sidste år kunne få 170 kvadratmeter for pengene.

»Det er ret voldsomme tal, og det er noget, der tydeligt kan ses og mærkes,« siger cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark.

EU-formand vil have prisloft på russisk gas

Når EUs energiministre mødes fredag, vil Kommissionen foreslå et prisloft på russisk gas for at begrænse Vladimir Putins profit fra hans »grusomme krig mod Ukraine«, som EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har sagt.

Det skriver Financial Times.

Det er blot ét blandt flere forslag. Kommissionen vil også have en såkaldt windfall tax på energiselskabernes høje indtjening, som er en ekstra skat på overnormal profit, der skyldes udefrakommende begivenheder.

Det skal til for at imødegå det, Ursula von der Leyen beskrev som »astronomiske« elregninger.

Skatten er målrettet selskaber, som for eksempel producerer grøn energi og i øjeblikket har enorme indtægter, fordi prisen på el er banket i vejret – og fordi EUs elmarked fastsættes efter den dyreste kilowatt-time, som i øjeblikket kommer fra gasfyrede kraftværker.

Kommissionen foreslår desuden at reducere elforbruget i spidsbelastningsperioder og mere hjælp til sårbare forbrugere og virksomheder.

Rusland brænder overskydende gas

Rusland brænder i øjeblikket overskydende gas, fordi det ikke har kapacitet til at opbevare den efter at have skåret ned i leverancerne til Europa, da der blev lukket for gassen gennem Nord Stream 1.

Det siger EUs energikommissær, Kadri Simson, ifølge The Guardian.

»Vores satellitter registrerer lækagen af ​​naturgas, eller at de afbrænder naturgassen, og det er meget forurenende. De har ikke alternative rørledningsforbindelser til andre regioner i verden, og deres eget underjordiske gaslager er fyldt,« sagde Simson, da hun tirsdag talte med journalister under et besøg i Indonesien.

En milliard kroner skulle få erhvervslivet med på den grønne omstilling – nu samler de støv

Ambitionsniveauet var tårnhøjt, da et samlet folketing i 2018 lagde stemmer til at sætte fut i erhvervslivets investeringer i grøn omstilling og energieffektivitet.

Fire år senere er udviklingen nedslående, og tæt på en milliard kroner samler støv, idet erhvervspuljen, der skulle bidrage til at få virksomheder med på den grønne omstilling, står temmelig ubrugt hen.

Puljen er for bøvlet, bureaukratisk og kompliceret, lyder kritikken fra SMVdanmark, som er chokeret over problemerne med at få pengene ud over rampen.

»Vi står midt i en energikrise, der udfordrer virksomhederne ekstremt. Derfor er det chokerende, at der kun er blevet givet tilsagn om så få penge, når der er afsat så mange millioner«, siger Signe Bøgevald Hansen, politisk konsulent i SMVdanmark.

Læs hele artiklen i Berlingske.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er, hvad seniorinvesteringsstrateg Simon Kristiansen fra Nordea holder øje med i dag, onsdag:

  1. Her til formiddag får vi de nyeste estimater for væksten i BNP i eurozonen for tredje kvartal. Europa er under pres for tiden som følge af de stigende energipriser og det nu lukkede udbud af gas via Nord Stream 1, der vil ramme husholdningerne og virksomhederne. Europas svagere position er også tydelig, når man betragter euro-dollarkursen, der på det seneste har ramt det laveste niveau i 20 år. Investorerne vil nok bruge noget af dagen på at varme op til ECBs rentemøde torsdag, hvor markedet forventer en 0,75-procentpoint forøgelse af den pengepolitiske rente.
  2. I aften er der tale fra Federal Reserves (Fed) vicechef, Lael Brainard, som vil komme ind på de økonomiske udsigter og den aktuelle pengepolitik i USA. Yderligere er der endnu et centralbankmedlem fra Fed, Barr, der ligeledes holder tale. Barr har, lige som Brainard, stemmeret i Feds centralbankkomité, hvorfor deres udtalelser er værd at bide mærke i, da de kan komme med signaler om den pengepolitiske retning. Senest har udtalelserne været særdeles høgeagtige, og dette vil nok fortsætte en tid endnu, indtil inflationsforventningerne viser overbevisende tegn på at falde.
  3. Der kommer blandt andet regnskab fra GameStop, NIO og Korn Ferry.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser tirsdag:

  • Dow Jones: -0,55 procent
  • S&P 500: -0,41 procent
  • Nasdaq: -0,74 procent

Asien – indeks onsdag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei: -1,13 procent
  • Hongkong Hang Seng: -1,68 procent
  • Kina CSI: -0,01 procent

Tak, fordi du læste med!