Business-overblik: Hovedstadskommune klar med kontant bonus, hvis du siger ja til et job

Her er de vigtigste Business-nyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse en artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Det er så svært at skaffe tilstrækkeligt mange pædagoger og sosu-assistenter, at kommuner nu giver kontant bonus for at få dem til at sige ja til et job. Fold sammen
Læs mere
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til torsdagens Business-overblik.

I dag skal vi en tur over grænsen, hvor coronapandemien har kostet Fleggaard-koncernen dyrt. Vi skal også høre om en fagforeningsleder, som mener, at det var på sin plads at fyre vvs’eren Peter Hjelmgaard, efter at Hjelmgaard nægtede at skifte fagforening. Og så tilbyder flere hovedstadskommuner nu kontant bonus til pædagoger og sosu-assistenter for at lokke dem til at få job netop dér.

Grænse­køb­mand rammer laveste omsætning i flere år

Coronapandemien er gået hårdt ud over omsætningen i Fleggaard-koncernen, der i normale tider tjener godt på danskere, der krydser grænsen for at handle til lukrative tyske priser. Således kan covid-19 betegnes som administrerende direktør Jens Klavsens værste fjende, skriver Børsen.

»Jeg er træt af at høre mig selv sige det, men corona er igen en stor faktor. Vi er desværre en virksomhed, som totalt set bliver negativt påvirket af corona – og denne gang endnu værre end tidligere,« siger Jens Klavsen til Børsen.

Han er blandt andet ansvarlig for 17 grænsebutikker under Fleggaard- og Calle-brandet. Ser man på regnskabet for 2020/2021, afslører det, at omsætningen i Fleggaard dykker med knap en milliard kroner – helt præcis 962 millioner kroner – og lander på 5,7 milliarder kroner.

Overskuddet lyder på 322 millioner kroner før skat, hvilket er 56 millioner kroner mindre end sidste år.

Og det er ikke kun grænsebutikkerne, som trækker i den forkerte retning for Fleggaard, der er ejet af Ole, Birgitte og Susanne Fleggaard og deres familier, som er blandt landets mest velhavende. Koncernen driver også grossistvirksomheder, der leverer varer til detailhandlen, og disse var også hårdt ramt af den globale komponentmangel, der især gjorde det svært at producere gaming- og elektronikprodukter.

Fagforeningsboss bakker op om fyring af vvs’er: Ud med gratister og nasserøve

Fagforeningerne skal skrue bissen på, og det er i orden at fyre ansatte, der nægter at skifte til en fagforening, som tegner overenskomst. Det mener Jan Hoby, næstformand i Landsforeningen for Socialpædagoger, der med over 11.000 medlemmer er hovedstadens største pædagogiske fagforening.

»Så længe folk er med i en overenskomstbærende fagforening, er der ingen ko på isen. Problemerne opstår, når folk er med i gule fagforeninger eller ikkeoverenskomstbærende fagforeninger,« siger han til Berlingske.

Det sker i kølvandet på sagen om vvs'eren Peter Hjelmgaard, der nægtede at skifte fagforening fra Krifa til Blik- og Rørarbejderforbundet, hvilket kostede ham jobbet. Det har mødt en del kritik – også på den politiske scene.

Jan Hoby mener, det er godt, at Peter Hjelmgaard blev fyret.

»Ja, selvfølgelig. Hvis vi kunne gøre det flere steder, ville det være rigtig godt. Peter Hjelmgaard ved jo godt, hvad han gør, og hvorfor han gør det. Han er på oplyst grundlag. Der er forskellige tilgange til folk, der er fejlorganiserede eller uorganiserede, og det er en afvejning på arbejdspladsen. Bottom line er, at hvis de ikke vil give sig for faglige og saglige argumenter, bliver man nødt til at bruge fællesskabets styrke til at trække en streg i sandet,« siger han til Berlingske.

Hovedstadskommune klar med kontant bonus, hvis du siger ja til et job

Kommunerne begynder nu at tilbyde lønbonus på op til 15.000 kroner og løn under uddannelsen i kampen om at tiltrække tilstrækkeligt med pædagoger og social- og sundhedsassistenter. Det skriver Børsen.

Lyngby-Taarbæk Kommune tilbyder nyuddannede pædagoger en ansættelsesbonus på 15.000 kroner, som de får efter et halvt år i arbejde.

»Jeg er helt klar over, at det er med til at øge konkurrencen mellem kommunerne. Hvis nogen vælger os på grund af denne ansættelsesbonus, vælger de jo andre fra. Det kan betyde, at andre kommuner gør noget af det samme, og så har vores tiltag ikke længere nogen effekt,« siger borgmester Sofia Osmani (K) til avisen.

Også Københavns Kommune giver 15.000 kroner i bonus til nyuddannede pædagoger efter 12 måneders arbejde samt en fastholdelsesbonus, hvis pædagogerne har været ansat i mere end otte år.

Formanden for Kommunernes Landsforening, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), opfordrer politikerne på Christiansborg til hurtigst muligt at sikre, at erhvervslivet får bedre adgang til udenlandsk arbejdskraft på ordentlige arbejdsvilkår, så der kan frigives medarbejdere, der taler dansk, til kommunale velfærdsopgaver.

Tre forhold, som investorer bør holde øje med

Seniorinvesteringsstrateg Simon Kristiansen fra Nordea holder onsdag øje med disse forhold:

  • I en sværm af markedsuro og et par tumultariske dage for især danske aktier vil investorerne støt og roligt rette fokus imod fundamentale forhold for at forankre deres syn på verden. Derfor vil regnskabsaflæggelser fra Vestas, GN Store Nord, Alm. Brand og Boozt tiltrække sig bevågenhed på det danske marked.
  • Det er dog ikke kun i Danmark, at der er gang i regnskaberne. I USA får vi også en lind strøm af interessante regnskaber, heriblandt AstraZeneca, Philip Morris International, Linde, Siemens, Unilever, Crédit Agricole, Société Générale, Twitter og Credit Suisse. De to sodagiganter, Coca-Cola Company og PepsiCo, aflægger også regnskab. Her bliver det interessant at følge, om stigningen i covid-19-tilfælde rundt om i verden har betydet nedsat salg i december.
  • Alles øjne vil være rettet mod den seneste inflationsmåling fra USA, som tikker ind i dag klokken 14.30 dansk tid. Både Fed og konsensus blandt økonomer har været overrasket over inflationsniveauet det seneste års tid. Faktisk har inflationen i otte af de seneste ti månedlige målinger overrasket konsensus med højere målinger end forventet. Vi forventer, at inflationen bliver målt til 7,4 procent med en kerneinflation på 5,9 procent, hvilket meget vel kan give sig udtryk i et svagt frasalg i obligationsmarkedet, bølgende aktiemarkeder og lidt support til dollaren.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser tirsdag:

  • Dow Jones: +0,86 procent
  • S&P 500: +1,45 procent
  • Nasdaq: +2,08 procent

Asien – indeks onsdag kl. 06.20:

  • Japan Nikkei: +0,36 procent
  • Hongkong Hang Seng: -0,32 procent
  • Kina CSI: -0,13 procent

Tak, fordi du læste med!