BRFkredit: Lave renter har ikke hjulpet Europas økonomi

Selv om at ECB-chef Mario Draghi i sidste uge slog fast, at den europæiske ledende rente vil forblive på nuværende niveau eller lavere i en længere periode, har de lave renter ikke været i stand til at sætte skub i kontinentets økonomier.

Mario Draghi (til venstre) garanterer, at ECB vil holde renten lav, så længe det er nødvendigt - det har nemlig ikke sparket Europas vækst i gang endnu. Fold sammen
Læs mere
Foto: VALDA KALNINA

Det vurderer Ulrikke Ekelund, cheføkonom hos BRFkredit, i en markedskommentar fredag.

Vurderingen fra cheføkonomen kommer, efter at chefen for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, ved sidste uges rentemøde gjorde det klart, at han er særlig opmærksom på ikke at presse renterne ved at lave ændringer i de kvantitative tiltag over natten.

»De lave renter har ikke fået gang i hjulene, og det er til stadighed ECBs store udfordring. OMT-programmet har tæmmet renterne i de enkelte medlemsstater, men har ikke åbnet op for vækst i erhvervslivet. Medlemslandene hænger stadig i bremsen, og lysten til at låne penge ud er begrænset,« forklarer Ulrikke Ekelund og fortsætter:

»Stokken ved OMT-programmet må nødvendigvis også være hård, ellers bliver guleroden for nem at opnå, og de enkelte medlemslande vil have en tilbøjelighed til at slække på reformeringen. Og det er netop reformerne, der skal få landene ud af krisens dynd.«

En af de europæiske økonomier, der ifølge cheføkonomen har klaret sig bedst gennem krisen, er Tyskland. Ulrikke Ekelund finder det endda bemærkelsesværdigt, at den tyske økonomi har klaret sig godt under hele kriseforløbet trods belastningerne fra rollen som »absolut Rambo« i EU.

I forlængelse deraf ser cheføkonomen forholdsvis stor sandsynlighed for, at Angela Merkel om cirka halvanden uge kan fortsætte som tysk kansler. Ud fra Ulrikke Ekelunds vurdering har Merkels politik fokuseret på, at EU skal være et stærkt og holdbart projekt, hvorfor det har kostet tyskerne utallige af penge at agere samarit for de nødlidende europæiske lande.

»Når vi er på den anden side af det tyske valg, vil vi formentlig opleve, at Merkel igen slapper lidt af og giver de gældsplagede lande lidt længere snor. Op til valget har hun været bange for at slippe tøjlerne for dermed at få skudt i skoene, at økonomien kan løbe løbsk. Det siger bare noget om, hvor tungt Merkel sidder på magten i EU,« fastslår Ulrikke Ekelund.