Mario Draghi: Renten vil forblive lav

Den Europæiske Centralbank vil holde fast i den nuværende lempelige pengepolitik, »så længe det er nødvendigt«.

ECB-chefen Mario Draghi lover en rente på det nuværende niveau »eller lavere« i en rum tid frem. Fold sammen
Læs mere
Foto: RALPH ORLOWSKI

Det lovede chefen for Den Europæiske centralbankchef Mario Draghi torsdag på bankens pressemøde, efter at bankens Styrelsesråd fastholdt sin ledende rentesats på 0,5 pct.

Ifølge Draghi er det underliggende prispres afdæmpet, og inflationsforventningerne er fast forankrede på linje med bankens mål om at holde inflationen under, men tæt på 2 procent.

Samtidig er væksten vendt tilbage i svagt positivt terræn i andet kvartal efter seks kvartaler med negativ vækst, og økonomiske tillidsindikatorer bekræfter bankens forventninger om en gradvis forbedring af den økonomiske aktivitet dog fra et lavt niveau. Bankens pengepolitik er derfor fortsat indrettet på at være tilstrækkelig lempelig til at støtte den gradvise genrejsning af den europæiske økonomi, forklarer Draghi.

»Når vi ser frem, vil vores pengepolitik forblive lempelig, så længe det er nødvendigt. Det er på linje med den seneste udmelding i juli. Styrelsesrådet bekræfter, at det venter, at de ledende rentesatser vil forblive på nuværende niveau eller lavere niveauer i en forlænget periode. Denne forventning bygger fortsat på uændret afdæmpede udsigter for inflationen på mellemlangt sigt, den bredt baserede svaghed i økonomien og afdæmpede pengepolitiske dynamikker,« siger Draghi.

Han forklarer desuden, at en rentenedsættelse kan komme på tale i en situation, hvor markedsrenterne stiger umotiveret og ikke kan retfærdiggøres.

Draghi fortæller desuden, at økonomien fortsat er for svag til at undlade diskussioner af, hvorvidt renten bør sænkes. Det var derfor også et emne på mødet torsdag, men blev altså forkastet.

På spørgsmål om, hvorvidt banken har diskuteret eventuelle koordinerede tiltag i tilfælde af et angreb på Syrien med sin kollegaer i de øvrige centralbanker, siger Draghi, at det ikke er tilfældet. Men banken er bestemt opmærksom på de geopolitiske usikkerheder.

Det gælder i øvrigt også udviklingen på emerging markets, forklarer Draghi. Han fremhæver dog, at det nuværende spæde opsving i høj grad er drevet af det indenlandske europæiske forbrug, og at økonomien derfor i højere grad er i balance i forhold til udefra kommende begivenheder.