Bornholms Tidende kom nærmere folket

Sammenlægningen af alle kommuner på Bornholm kostede øens hovedavis et fald i kommune-relaterede annonceindtægter på 30-35 pct. Til gengæld mener man, at Bornholms Tidende er blevet mere nærværende.

Glæden og begstringen over kommunesammenlægningerne på Bornholm er tydelig. I hvert fald når man spørger Bornholms Tidende.

»Vi har ikke noget negativt at sige om det,« som den ansvarshavende chefredaktør, Bjarne Pedersen udtrykker det.

Til nytår er det to år siden, Bornholm nedlagde de hidtidige fem kommuner og blev til én regionskommune.

For Bornholms Tidende har den økonomiske betydning været begrænset, hvorimod avisen journalistisk har kunnet satse på en helt ny måde.

»Vores samlede annoncebudget - relateret til kommuneinformation - er vel faldet med 30-35 pct. Men det er altså kun på regionskommune-niveau. Og det er altså ikke det, vi baserer vores økonomi på,« siger Bjarne Pedersen, der dog understreger, at »selvfølgelig kan det mærkes«.

Ændret arbejdsgang
Til gengæld har den nye politiske virkelighed fået betydning for journalistikken og de journalistiske arbejdsmetoder:

»Vores lokalredaktører kunne altid før ringe i alle fem kommuner til eksempelvis socialudvalgsformanden og få en historie. Nu er der én regionskommune, og selvom lokalredaktører selvfølgelig stadig dækker administration og myndigheder, så er de nu sat på en anden opgave. Det er nu ændret til at handle mere om menneskene på øen,« siger Bjarne Pedersen.

Han mener, avisen tidligere havde tendens til at bringe for mange politiske historier, fordi historierne var rimeligt taknemmelige og gav sig selv. Nu kræver det større egen udvikling af journalisterne på avisen.

»Vi har til gengæld ikke ændret på dækningsområder. Hasle-redaktøren skriver stadig om sit område. Og de oprindelige kommunenavne står stadig i avisen - eksempelvis Hasle, Allinge, Åkirkeby og Nexø - og inddeler avisen.«

Det er nu snart to år efter kommuneændringen. Bjarne Pedersen påpeger da også, at avisen fortsat er en ekstrem lokal avis - en avis til øen.