Boligejere fik 100 kr. skattefrit om dagen

Året 2004 vil skrive sig ind i historien som et af de bedste nogensinde på boligmarkedet. Priserne steg med ekspresfart, der blev handlet langt flere boliger end før, og sommerhuse blev nærmest en mangelvare.

Boligejere fik 100 kr. skattefrit om dagen - 1
Foto: Scanpix
Læs mere
Fold sammen
Friværdierne i den danske boligmasse steg med mindst 50 milliarder kroner i 2004, og alt tyder på, at danskernes boligformuer fortsætter i vejret med galopfart i det nye år, og så langt øjet rækker.

Det viser tal og vurderinger, som både BRFkredit og Realkredit Danmark har udarbejdet for Berlingske Tidende.

De svulmende friværdier er en direkte konsekvens af, at prisen på alle former for ejerboliger i år steg betydeligt mere end lånelysten.

»Værdien af alle danske private boliger er i år steget med 200 milliarder kroner til et rekordniveau på 1.900 milliarder kroner. Men lånene i boligerne er så også vokset med nok 140-150 milliarder kroner i år,« siger cheføkonom i BRFkredit, Jens Christian Nielsen.

Geografiske forskelle
Samlet betyder det, at den totale friværdi i den danske boligmasse nu for første gang i historien er oppe over 1.000 milliarder kroner - 50 milliarder kroner mere end for et år siden.

Disse 1.000 milliarder kroner svarer til op mod 700.000 kroner per bolig, dog med betydelige geografiske forskelle.

»Papir-penge,« kalder mange det så.

Men muligheden for at belåne friværdier med nedsparingslån, afdragsfrie lån eller andet er bedre end nogensinde, så det er nu muligt at »spise mursten,« som man siger.

Alene væksten i friværdierne i år er på næsten én milliard kroner - om ugen. Det bliver til 700 skattefrie kroner per boligejer, eller 100 kroner om dagen.

Fremgang i København
Den største fremgang i både priser og friværdier var koncentreret omkring København, hvor en helt almindelig boligejer på Frederiksberg nu har 1,5 millioner kroner i friværdi.

I Lyngby nord for København er tallet oppe på 2,1 millioner kroner, mens Gentofte sammen med Søllerød topper med landets største friværdier, der er intet mindre end 2,3 millioner kroner i gennemsnit.

»De tal har aldrig før været større,« siger Jens Christian Nielsen.

Afsæt i renten
Så 2004 blev i sandhed et guldrandet boligår, hvor priserne tordnede i vejret, og friværdierne blev pumpet op som aldrig før.

Det blev også et år, hvor interessen for blandt andet at købe sommerhus ved strand og hav var så stor, at de nærmest blev en mangelvare.

Dermed går 2004 over i historien, som et af de bedste boligår nogensinde herhjemme.

Priserne på parcelhuse steg med ni procent. Men lejligheder blev det hele 13 procent dyrere at få fat i, og sommerhusene blev mange steder i handlet voldsomme 20 procent op i pris.

Den kraftfulde udvikling på boligmarkedet tog afsæt i en historisk lave rente, som for første gang i historien sendte kursen på 30-årige fem procent obligationer over 100, mens den korte rente kom under 2,5 procent.

Så renten blev en vigtig trækmotor for boligmarkedets imponerende takter i 2004. Men skatterne blev også sat ned eller frosset fast, ligesom lån uden afdrag og senere også garantilån vandt indpas som ny låneform.

Det gjorde det historisk billigt at låne penge, og derfor kunne Realkreditrådet - realkredittens brancheforening - flere gange i løbet af året udsende nærmest jubel-agtige budskaber:

»Største prisstigninger på ejerboliger i flere år,« lød det fra Realkreditrådet i oktober.

I juli var budskabet blandt andet, at »omsætningen af ejerlejligheder er kraftigt stigende, og næsten 40 procent højere, end for et sidste år.«

Positiv retning
Enkelte økonomer forudså ellers faldende priser, da året startede, og på den baggrund siger cheføkonom i BRFkredit, Jens Christian Nielsen, at han ikke vil udelukke, at også 2005 overrasker positivt.

»Alt peger for tiden peger i en positiv retning for boligpriserne: »Lønnen stiger pænt mere end inflationen, ledigheden falder, renten er lav og tilmed faldende, og der er kommet nye billige garantilån på markedet. Det er svært at få øje på noget negativt, så samlet venter vi prisstigning på mindst fire procent til næste år, især omkring hovedstaden og i Århus.«

Cheføkonom i Realkredit Danmark, Sune Worm Mortensen, er enig og siger, at »der er ingredienser til en meget god og kraftig suppe på boligmarkedet lige nu.«

»Suppen består af lav rente, faldende skatter og lav ledighed. Der skal ske noget helt uventet, hvis ikke 2005 bliver et nyt godt år med stigende priser og endnu højere friværdier,« siger han.

Hos EDC Mæglerne venter informationschef Jan Nordmann også, at festen fortsætter til næste år.

»Men nok ikke i samme tempo. Vi tror ikke, renten vil blive lavere, og det lægger nok et låg på udviklingen,« lyder det fra ham. Men han kalder dog fortsat boligmarkedet for »sælgers marked,« med flere købere end sælgere.

Det var ikke kun ejere af boliger, som fik glæde af den gunstige prisudvikling i år. Det gjorde også byggefirmaer, som fik travlt med at bygge om og til, eller opføre helt nye huse.

Hos realkreditten steg indtjeningen, mens bankerne kunne fortælle, at »tab« nærmest var forsvundet som begreb.

Godt år for mæglerne
Men også ejendomsmæglerne kunne glæde sig over det bedste salg - og dermed den største indtjening - siden rekordåret 1997. Bedst gik det med ejerlejlighederne, der i 2004 kunne notere en meget voldsom og tocifret fremgang i salget, mens villaerne nøjes med en fremgang på fem procent. Salget af fritidshuse var også oppe i rekordtempo året igennem, så det var vist alene dem, der blev ude på sidelinien, og som måtte følge boligfesten som tilskuere, der havde noget at brokke sig over i 2004 - alle tiders boligår.