Best practice i bestyrelsen

Der blev noteret flittigt, da toppen af Danmarks mest erfarne bestyrelsesformænd og – medlemmer, gav gode råd og konkrete værktøjer om bestyrelsesarbejdet. Konferencen følges op af det nye Board Network.

Tænk langsigtet og ager kortsigtet, lød opfordringen fra Vagn Sørensen, formand for TDC. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan skaber bestyrelsen mere værdi? Og hvad er best practice i bestyrelsen?

Det var temaet for Den Store Danske Bestyrelseskonference, der 19. marts samlede over 150 direktører og beslutningstagere i Børssalen.

Oplægsholderne talte navne som Peter Schütze, formand for DSB, Lars G. Nordström, formand for Vattenfall og Birgit Aagaard-Svendsen, formand for Komiteen for God Selskabsledelse.

Vagn Sørensen, formand for TDC, udfoldende temaet ”Det aktive ejerskab”, og han fremhævede blandt andet, at bestyrelsesarbejdet i kapitalfondsejede virksomheder har projektkarakter.Det betyder:

 • Bestyrelsen er semi-operationel og kan blande sig i ledelsen
 • Bestyrelsen er sammensat af ejerkreds, operationelle ledere og sektorspecialister
 • Bestyrelsen er underlagt krav om medinvesteringer og vis operationel involvering
 • Skift mellem direktion og bestyrelse er ikke ualmindelig

Board Survey 2012

Rammen for konferencen blev sat af Jakob Stengel-Hansen, partner i Stanton Chase International og Ditte Kirstein Brammer, direktør i Brammer & CO. De to står bag en ny omfattende undersøgelse - Board Survey 2012 – der dokumenter et enormt behov for udskiftninger i bestyrelserne

Hele 64 pct. af de adspurgte danske bestyrelsesmedlemmer mener, at et mere effektivt miks af kompetencer i bestyrelsen er en af de faktorer, som bedst vil kunne forbedre bestyrelsens overordnede præstation. Og endnu flere, nemlig hele 82 pct., venter, at virksomhedens fremtidige udfordringer vil slå igennem på bestyrelsens sammensætning.

Der skal med andre ord ryddes godt og grundigt op i de danske bestyrelser, hvis de skal kunne håndtere de udfordringer, som virksomhederne står overfor.

Det stiller krav om, at der i den danske fødekæde er nok mulige bestyrelseskandidater til at opfylde dette massive behov for udskiftninger, og ifølge Jakob Stengel Hansen er der nok at vælge imellem.

”Der er en stigende population af fuldtidsbestyrelsesmedlemmer, og så vil man se, at de direktionsmedlemmer, som ikke er CEOs eller CFOs, vil få flere bestyrelsesposter,” siger Jakob Stengel Hansen.

Hot og Not

Noget tyder på, at udskiftningerne så småt er i gang, for hos 35 pct. af de adspurgte har det stigende fokus på diversitet i bestyrelsen haft betydning for bestyrelsens sammensætning. Og her har kompetencer spillet ind i langt højere grad end køn og nationalitet.

Undersøgelsen viser dog også, at selv om bestyrelserne er bevidste om hullerne i osten, kan kun 34 pct. svare ja til, at der er udskiftninger på vej i løbet af det kommende år.

Ifølge Jakob Stengel Hansen kan trægheden dække over, at bestyrelserne overvejende er befolket af adm. direktører, som er tilbageholdende med at skifte ligesindede ud.

På konferencen opsummerede Jakob Stengel Hansen og Ditte Kirstein Brammer undersøgelsen i en hot og not-liste:

NOT

 • Fokus på bagudrettet kontrol
 • ”Old Boys” netværk som rekrutteringsgrundlag
 • Egenrådighed og selvtilstrækkelighed

HOT

 • Værdiskabelse gennem fremsynet strategi og ledelse
 • Den rette kompetence-sammensætning og diversitet
 • Kompetenceanalyse, team dynamik og performancekultur i bestyrelseslokalet

Den Store Danske Bestyrelseskonference følges op at møder i det nye Board Network. Der er introduktionsmøde til netværket den 8. Maj kl. 17-19 i Berlingsalen, Berlingske Media, Pilestræde 34, København.Læs mere om netværket her:

Oplægsholdere på konferencen 19. marts

Dagens ordstyrer: Hans Henrik Beck, adm. direktør Quartz & Co.

Jakob Stengel, partner Stanton Chase International, og Ditte Kirstein Brammer, CEO Brammer & Co: Resultaterne af Board Survey 2012.

Peter Schütze, bestyrelsesformand DSB, CBS mm: Formandens rolle og strategiske styring i statsejede selskaber.

Vagn Sørensen, bestyrelsesformand TDC, KMD, FLS mm.: Det aktive ejerskab og internationale erfaringer med bestyrelsesarbejdet.

Siegfried Andersen, founder KF Andersen Leadership Academy: Ledelse fra bestyrelseslokalet.

Birgit Aagaard-Svendsen, formand for Komiteen for God Selskabsledelse, bestyrelsesmedlem Metroselskabet: God corporate governance, herunder forskellene mellem finansielle og ikke-finansielle virksomheder.

Paneldebat, modereret af Jens Christian Hansen, erhvervskommentator Berlingske Business. I panelet:

 • William E. Hoover, bestyrelsesmedlem Danfoss, Sauer Danfoss, GN Store Nord mm.
 • Lars G. Nordström, bestyrelsesformand Vattenfall, bestyrelsesmedlem Nordea mm.
 • Birgit Nørgaard, bestyrelsesmedlem DSV, DTU, Sonion mm.
 • Sanna Suvanto-Harsaae, bestyrelsesformand Babysam, SATS, Sunset Boulevard mm.

Jens Moberg, bestyrelsesformand Schultz Information, næstformand Grundfos, bestyrelsesmedlem Axcel, KMD mm.: Bestyrelsesarbejdet i fondsejede virksomheder og det aktive lederskab.

Povl Krogsgaard Larsen, bestyrelsesformand Carlsberg (afg),Cheminova, Auriga mm.: Værdiskabelse gennem strategiske kvantespring.

Bag konferencen stod Berlingske Business, Brammer & Co, Dansk Erhverv og Stanton Chase International.