Bankchef og minister i strid om guld og gæld

Chefen for den tyske forbundsbank advarer mod høj gældsætning. Og finansministeren er utilfreds med, at banken ikke vil sælge ud af sine guldreserver.

Bankchef og minister i strid om guld og gæld - 1
Chefen for den tyske forbundsbank, Axel Weber (tv.), er kendt for ikke at bruge store ord, men han har ophidset finansminister Hans Eichel ved at kritisere det store tyske underskud. Men Eichel har sendt bolden tilbage og anklager Weber for ikke at sælge guld nok. Foto: AFP
Læs mere
Fold sammen
BERLIN: Tysklands finansminister og chefen for forbundsbanken har indledt et offentligt slagsmål, som næppe bidrager til at højne tilliden til nationens økonomiske kurs.

Senest har forbundsbankens direktør Axel Weber kritiseret statens fortsatte, massive gældsætning. Baggrunden er ikke alene risikoen for, at Tyskland igen overtræder EUs såkaldte stabilitetskriterier, som forbyder et større underskud på finansloven end tre procent af bruttonationalproduktet.

Også »prisstabiliteten ved en lav rentefod er i fare, hvis finanspolitikken ikke vender tilbage til den stabilitetssikre vej«, sagde Weber i går i et avisinterview. Ifølge Weber betyder den tiltagende emission af statspapirer, at »markedet indstiller sig på højere renter«. Dette fordyrer også finansieringsomkostningerne for virksomhederne og kan føre til højere inflation, sagde han. »Herpå må forbundsbanken reagere,« fastslår han.

Weber, der som relativ ny bankchef sjældent griber til store ord, sender dermed et angreb tilbage, som finansminister Hans Eichel kom med tidligere på ugen. Eichel kritiserede banken, fordi den ikke frem til september 2005 vil udnytte muligheden for at sælge 120 ton af sine guldreserver »på trods af en meget høj guldpris«, og selv om 14 andre centralbanker skiller sig af med store mængder. Forbundsbanken har meddelt, at den kun vil sælge otte ton. Banken forbeholder sig dog ret til i de kommende fem år at sælge i alt 600 ton guld.

Indtægterne ville komme den hårdt pressede Eichel til gode på den ene eller den anden måde - enten i form af klingende mønt i statskassen eller som finansiering af forskning og undervisning.

Weber, en tidligere økonomiprofessor, blev ellers lanceret af regeringen for få måneder siden som ny chef for forbundsbanken under bred, politisk tilslutning. Nu er freden brudt, men oppositionen vil vide at udnytte hans advarsel til et nyt angreb på finanspolitikken.