Amerikansk sportskonge i halen på Formel 1

Den amerikanske milliardær og sportskonge Stephen Ross vil overtage kontrollen med Formel 1 og gøre motorsporten mere populær i USA.

Stephen Ross indledte sin karriere med at rådgive velhavere om at investere i boligprojekter med skatte­fordele. Det viste sig at være så lukrativt, at han også selv begyndte at investere. Foto: Joe Schildhorn/Sipa
Læs mere
Fold sammen

Sport har det med at tiltrække velhavere, der vil skrive klubejer på visitkortet. Ofte drevet af passion eller forfængelighed – men også af investeringssans. Specielt hvis der er lukrative TV-rettigheder med.

Således også Formel 1, motorsportens mest toptunede kategori, der har fået den amerikanske ejendoms- og sportsmagnat Stephen Ross på banen med et bud på fem milliarder pund for at overtage kontrollen sammen med Qatars hovedrige statslige investeringsfond.

Han er ikke alene. Rupert Murdoch fra mediegiganten News Corp. og John Malone fra kabel-TV-koncernen Liberty lurer også efter før at have gjort forgæves tilnærmelser til kapitalfonden CVC, der har Formel 1-kontrollen sammen med sportens dominerende skikkelse, Bernie Ecclestone.

Den 75-årige Stephen Ross ejer i forvejen det amerikanske football-hold Miami Dolphins, købt i 2008 med penge fra ejendomssektoren, hvor han siges at sidde på værdier for 15 milliarder dollar. Personligt er han ifølge Forbes god for 6,5 milliarder dollar.

Han ser store muligheder for at markedsføre Formel 1 i USA og Asien, hvor han også søger at gøre europæisk fodbold mere populært med International Champions Cup, der bringer stjernehold til USA, Asien og Australien.

Den baggrund kunne være en tiltrængt oktanindsprøjtning for Formel 1, der i Europa lider under dalende tilskuertal og sponsorproblemer, og hvor CVC beskyldes for ikke at investere nok i sporten.

Stephen Ross kan lide store, komplicerede og gerne næsten umulige projekter. Uden at han mister blikket for detaljerne. Et eksempel er USAs dyreste ejendomsprojekt, Hudson Yards i New York til 20 milliarder dollar. Selv bor han i en penthouse i et andet projekt, Time Warner Center, med hustruen Kara, der er smykkedesigner.

Hans inspiration kommer vist ikke fra faderen, en lidet succesrig opfinder, men mere fra en onkel, der var lokal oliebaron.

Stephen Ross begyndte selv med at kværne sig vej gennem både regnskabs-, jura- og skattestudier – og oplevede at blive fyret fra et job for at svare sin chef igen.

I 1972 begyndte han for sig selv med at rådgive velhavere om at investere i boligprojekter med skatte­fordele.

Og det var så lukrativt, at han selv begyndte at investere. Siden er fulgt investeringer i sport, marketing og fitness-klubber, og han har forbindelser til flere af Mellemøstens store fonde.

Kritikere vil dog mene, at Stephen Ross har lige så meget brug for Formel 1, som Formel 1 har brug for ham. Miami Dolphins-holdet døjer også med at trække tilskuere til, og en større renovering af deres aldrende hjemme­stadion – som Ross også ejer – kræver store investeringer.

Udsigten til oktandunst fra F1-løb i Miami er altså svær at modstå.