Amerikansk design-guru i retten for fusk

Retssagen mod Martha Stewart, USAs ukronede designdronning, er endelig gået i gang under intens presseovervågning. Hun er anklaget for at vildlede myndigheder og offentlighed i forbindelse med et salg af aktier i december 2001.

Læs mere
Fold sammen
NEW YORK

Journalister og kamerafolk har stået der i dagevis i arktisk kulde og isnende vindstød uden for retsbygningen i New York. I mange dage har de kun kunnet meddele deres lyttere, seere og læsere ganske få detaljer fra retssagen mod Martha Stewart, fordi pressen er blevet lukket ude fra processen med at udvælge nævninge.

Men nu lysner det. Sagen er gået i gang i denne uge - omend den i går var aflyst på grund af kulde. Den ventes genoptaget i dag.

Alene det faktum, at den drejer sig om en af USAs kendteste forretningskvinder, sikrer sagen optimal eksponering.

Martha Stewart opbyggede et imperium ved at fortælle kvinder med en usikker fornemmelse for smag og stil, hvordan de skal servere den perfekte middag for 12 og indrette et smukt hjem. Ikke mindst derfor er Martha Stewarts egen stil og fremtoning blev endevendt i mindste detalje. Det har fra tid til anden udfordret medierne.

Financial Times' åbenbart modeukyndige retsreporter rapporterede f.eks. forleden, hvordan han kommer i bekneb med terminologien, når han skal beskrive, hvad Martha Stewart har på. Er jakken koksgrå? Eller mørk oliven? Er der et budskab gemt i det faktum, at hun én dag bærer nederdel, mens hun andre dage går med bukser?

På grund af sagens celebre karakter og den store medieinteresse insisterede dommer Miriam Goldman Cedarbaum på at beskytte de mulige jurymedlemmer fra pressen. Arbejdet med at udvælge juryens medlemmer er blevet holdt for lukkede døre, men det har været muligt at få udskrifter fra møderne bagefter.

Der har man bl.a. kunnet se, i hvor høj grad Martha Stewarts berømmelse og personlighed har gjort det vanskeligt at finde uvildige nævninge. Stort set alle ved, hvem hun er, og den perfektionisme hun er eksponent for, har det med at fremkalde stærke følelser. Nogle hader Martha Stewart, mens andre forguder hende.

Martha Stewart-sagen indeholder således stærke elementer af både underholdning og berømthedsfiksering. Men dens kerne er særdeles alvorlig.

USAs luksusekspert risikerer fængselsstraf, hvis hun findes skyldig i en eller flere af anklagerne for at have løjet for myndigheder og offentlighed og lagt hindringer i vejen for efterforskningen. Hun har hele tiden erklæret sig uskyldig.