Als og Sønderborg får 75 mio. i EU-krisehjælp

Sønderborg og Als står til at få 75 millioner kroner i EU-krisehjælp til fyrede Linak- og Danfoss-medarbejdere.

Danfoss, administrerende direktør Jørgen Mads Clausen og Viceadministrerende direktør Niels B. Christiansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU vil afsætte 10 mio. euro - eller cirka 75 mio. kr. - til at hjælpe 1.149 tidligere ansatte i Linak og Danfoss med at komme i arbejde igen, skriver TV SYD mandag.

Europa-Kommissionen har mandag godkendt to ansøgninger fra Danmark og støtte fra EUs Globaliseringsfond (EGF). Ansøgningen skal nu godkendes af Europa-Parlamentet og Ministerrådet.

Masseafskedigelserne på Als har ramt hårdt i en af yderområderne. Stål- og metalindustrien udgør 25 pct. af arbejdspladserne i området.

Derfor fik de mange fyringer på Linak og Danfoss arbejdsløsheden til at eksplodere - i et område, som i forvejen lå over landsgennemsnittet, skriver TV SYD.

- Recessionen har betydet, at virksomheder i maskinsektoren er blevet hårdt ramt af det pludselige fald i efterspørgslen efter mekanisk og elektronisk udstyr, sagde László Andor, der er EU-kommissær med ansvar for beskæftigelse, sociale anliggender, arbejdsmarkedsforhold og inklusion.

Han tilføjer:

- De ledige arbejdstagere har svært ved at finde nye beskæftigelsesmuligheder, og mange er nødt til at søge over i andre sektorer. Jeg har tillid til, at den støtte og efteruddannelse, som Globaliseringsfonden kan tilbyde de danske arbejdstagere, vil gøre det nemmere at skifte erhverv.

De to danske ansøgninger vedrører i alt 1.641 afskedigelser, hvoraf 1.443 fandt sted i tre virksomheder inden for Danfosskoncernen og 198 i Linak A/S.

Spørgsmålet er om pengene kommer en postgang for sent: Danfoss-koncernen har bl.a. mere optimistiske meldinger for 2010 - og mange af de fyrede har fået deres arbejde igen.