Plads til arbejde i privaten

At arbejde hjemme er efterhånden blevet en del af det moderne familieliv. Nogle kan nøjes med et hjørne af spisebordet, andre vil gerne have et sted med ro omkring. Indretningsarkitekt Louise Boel giver bud på, hvordan begge dele kan lade sig gøre

Her en løsning hvor alt er kogt ned til det mest fornødne: En laptop, lys og et par hylder. Når arbejdsreolen ikke bruges, kan den rulle ind til væggen og lukkes, næsten som en dør. Foto fra Terence Conrans nye bog »How to live in small spaces« forlaget Octopus. Fold sammen
Læs mere

»Vi er blevet meget mobile - specielt når det arbejde, der skal udføres kan gøres med bærbar computer og mobiltelefon,« fortæller indretningsarkitekt Louise Boel. »I mange hjem arbejdes der ved spisebordet, i sofaen, i sengen, ja, også i haven, hvis vejret tillader det. Men flere ønsker alligevel en eller anden form for fast arbejdsplads. Jeg tror, det har noget gøre med, at vi mennesker rent faktisk har brug for en fysisk ramme for at kunne flytte os mellem de forskellige mentale tilstande - altså om vi er på arbejdet eller om vi er hjemme.

»I nogle hjem - hvor pladsen er trang - må arbejdspladsen integreres i den øvrige bolig«, fortsætter Louise Boel. Det kan være et hjørne af stuen eller soveværelset. Hvis arbejdspladsen bruges af flere i familien, skal der være mulighed for at rydde op, nemt og hurtigt. Derfor skal opbevaringen af mapper, papirer osv. være tæt på arbejdspladsen og gerne skjult, når det ikke bruges, så man ikke konstant mindes om arbejde og dermed stresses unødvendigt.

Louise Boel understreger, at det er vigtigt, at gøre sig klart, hvilken type arbejde, der skal udføres, og hvor meget der skal til for, at man føler sig på arbejde. Er det nok at sætte sig hen til et arbejdsbord, eller skal det være et værelse, hvor døren kan lukkes?

»Jeg kan godt lide den japanske tanke, at man går til og fra et sted, selv om det kun drejer sig om sig en halv meter. F.eks. går japanerne ofte et trin op eller ned til badeværelset eller soveværelset. På den måde går de fra en mental tilstand til en anden,« siger hun, og fortsætter:

»Med fåændringer er der mange muligheder for at skabe en arbejdsplads i det klassiske parcelhus, som der jo findes over 600.000 af. F.eks. ved at indrette en arbejdsplads i entréen. Det kan være en nem løsning i de huse, der har to indgange. Det kræver selvfølgelig en lille ombygning, men det er til at overskue. Så i stedet for en rodet entré med tasker, sko og støvler lige indenfor døren, kan der sættes en skydedør op, og hvis der også er mulighed for at sætte et vindue i, så kan arbejdspladsen blive rigtig hyggelig, selv om den kun er på få kvadratmeter.« (Plantegning 1)

I huse med vinkelstue løser Louise Boel opgaven med plads til et arbejdsværelse ved at stjæle halvanden meter fra stuen og sætte en væg med skydedør op. Det giver rimelig god plads til et arbejdsbord i hele stuens bredde og til hylder/skabe over og under. På væggen ud mod stuen kan man sætte en »skræddersyet« reol, der samtidig kan virke lidt lydisolerende. (Plantegning 3-5)

»Det er næsten altid muligt at finde en løsning. Man skal blot huske at gøre sig klar, hvor meget ro man ønsker omkring sig,« understreger Louise Boel.

»Faktisk foreslår jeg mange at bygge et lille anneks i haven, hvis de har brugt for en rigtig arbejdsplads. Her kan de sidde i fred og ro og arbejde. Nogle år senere kan de voksne evt. bytte med husets teenager, så han eller hun kan flytte derud.«