Sæt krydderi på tilværelsen

Før i tiden brugte munke og kloge koner krydderurter som led i behandlingen af mangen en sygdom og skavank i form af afkog, teer og omslag. Her kan du blive klog på fem af dem, der er blandt de letteste at dyrke selv. Alle fem kan sættes udenfor i en krukke på terrassen, i en solrig vindueskarm eller altankasse.

Purløg, timian, rosmarin, salvie og mynte, som før i tiden blev brugt som naturmedicin, kan du selv dyrke. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Purløg

Blev brugt som fordøjelsesfremmende middel.

Anvendelse: Brug det som drys på æggeretter, kartoffelmadder, til fisk, i dressinger og dip.

Dyrk den selv: Sæt den i solen, og vand den, når den hænger, så bliver den ved med at vokse, så du har til kartoffelmadderne og æggekagen. Du kan også spise blomsterne. Giv den en lille smule flydende gødning en gang om måneden.

Timian

Var i folkemunde kendt som bakteriedræbende, godt mod hoste, bronkitis, menstruationssmerter, diarré, hovedpine og mod tømmermænd.

Anvendelse: God til mange ting, bl.a. gule ærter, supper, løg- og kartoffelretter, oksekød, lam, kylling.

Dyrk den selv: Timian fås i mange udgaver. Alle typer er ret hårdføre og tåler både fuld sol og let udtørring. Brug den til middelhavsinspireret mad. Må endelig ikke søbe i vand.

Rosmarin

Blev anset som fordøjelsesfremmende middel og stimulerer både kredsløb og nerver, ligesom rosmarin skulle være bakteriedræbende og godt mod hovedpine.

Anvendelse: Især god til kylling, lam, svinekød og tomatretter, men det smager også godt i kartoffelretter.

Dyrk den selv: Egner sig godt til det solrige liv i en altankasse eller krukke. Har du en flot rosmarinplante, kan du tage stiklinger om sommeren, som kan vokse sig store indenfor til det kommende år. 

Salvie

Blev brugt som middel mod uregelmæssig menstruation, halsbetændelse, hoste, træthed og svedeture. Blev desuden anset som effektiv mod hedeture og hysteriske anfald ved overgangsalderen. Derudover angiveligt bakteriedræbende og god for fedtforbrændelsen.

Anvendelse: Salvie har en let bitter, krydret og ret dominerende smag – god til f.eks. farsretter, pølser, fyld til fjerkræ og svinekød.

Dyrk den selv: Salvien stortrives i fuld sol og er lige så nøjsom som timian, når det gælder om vanding. Brug salvieblade i f.eks. fede kødretter – og pas på ikke at overdosere, da den har en kraftig smag.

Mynte

Var nærmest et vidundermiddel: stimulerende, fordøjelsesfremmende, svedfremmende, virushæmmende og bakteriedræbende og godt mod tarmluft, forkølelse, influenza, hovedpine, generelle smerter, dårlig koncentration og kvalme.

Anvendelse: Fås i mange forskellige varianter som f.eks. pebermynte og schweizisk mynte. Bruges bl.a. i mintsauce eller mintgelé til lammekød, i fiskeretter, æggeretter, grønsagsretter, salater og som te. Og i cocktailen mojitos.

Dyrk den selv: Mynte er nem at få til at vokse derhjemme – faktisk så nem, at du gør klogt i at plante den i en stor krukke. Planter du den ud i haven, breder den sig nemlig meget hurtigt og voldsomt og kan være svær at holde ned. Hold den velforsynet med vand og gødning for at give friske skud med god smag. Og plant den om i noget større, hvis den bliver for stor til den første krukke.