Drømmer du om Teslas nye Model 3? Forbered dig på uhyggelig lang ventetid

Tesla lancerer sin første bil til et bredere publikum, en elbil til en forventet langt lavere pris end de eksisterende modeller. Model 3 fås til at starte med i to versioner, hvor rækkevidden varierer, men det er intet mod variationerne i leveringstiderne

Det vindslikkede design giver Model 3 en fremragende aerodynamik og et unikt look Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

Bestil i dag, få den om halvandet år. Hvis du ellers er heldig. Det lyder umiddelbart som den besked, Ferrari vil give til en kunde, som vil have specialdesignet og skræddersyet sin sportsvogn, men det gælder i dette tilfælde en amerikansk elbil. Leveringstiden for den nye Tesla Model 3, nu endelig præsenteret i sin fulde form og med alle detaljer, kan blive uhyggeligt lang. Amerikanerne har modtaget forhåndsbestillinger siden foråret 2016, og omkring 500.000 interesserede verden over har betalt et depositum – 1.000 dollars i USA, 10.000 kr. i Danmark. Det vil tage meget lang tid at køre produktionen af den nye elbil op på et niveau, hvor bare 20.000 købere hver måned kan få deres nye 3. I starten produceres blot 1.500 biler om måneden, men fra december ruller samlebåndene hurtigere, og den amerikanske producent skulle blive i stand til at spytte mindst 20.000 biler ud om måneden.

Alle funktioner, og det skulle virkelige dreje sig om stort set alt, styres via den store touchscreen, som dominerer kabinen Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Det er produktionstal, som overstiger dem for de eksisterende modeller ganske voldsomt. Produktionen blev startet fredag i sidste uge, hvor 30 amerikanere fik deres nye Model 3, mens den danske hjemmeside henleder opmærksomheden på levering i midten af 2018 eller senere for nye bestillinger. Det virker som en fantasi i forhold til at en halv million eller flere står foran nye håbefulde i køen. Model 3 ligger med prismæssigt på 35.000 dollars på det amerikanske marked, mens priserne på det danske marked, hvor Tesla-salget er så godt som gået i stå efter afgiftsændringerne, først kommer senere.

Teslas nye Model 3 er langt mindre - og billigere - end de eksisterende modeller, Model S og Model X Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Men vi kan allerede nu sige, at priserne bliver langt mere jordnære end for de store modeller Model S og Model X. Model 3 er en nedskalering af konceptet, som vi kender det fra Model S. Den fuldelektriske bil får batteripakker med mindre kapacitet og svagere elmotor. De to første versioner leveres med en kapacitet på enten 345 kilometer eller cirka 490 kilometer på en opladning, og selv standardversionen kommer med et udvalg af sikkerheds- og assistentsystemer, LED-lygter, en enorm og dominerende touchscreen, hvorfra man styrer så godt som alle funktioner – alt fra justering af sidespejlene til navigationsanlægget.