Den hemmelige Rowling rykker og rocker på andet end Potter

Robert Galbraith alias J.K. Rowling skriver overlegent litterært og med sprogrytmisk overskud i tredje bind i serien om privatdetektiven Cormoran Strike.

Robert Galbraith alias J.K. Rowling er aktuel med tredje bind i serien om privatdetektiven Cormoran Strike. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP PHOTO / CARL COURT

Der er skruet op for lydstyrken, både hvad angår lyd, list og lidenskab, i »Ondskabens høst«, Robert Galbraiths tredje bind i serien om den etbenede og næsten to meter høje Afghanistan-veteran, privatdetektiven Cormoran Strike. Soundtracket er sat på fuld styrke med tekster fra Blue Öyster Cult, der akkompagnerer med kapitelindledende citater og en underforstået fast rytme af hård rock.

Robert Galbraith – der er et pseudonym for Harry Potter-forfatteren J.K. Rowling – skriver med andre ord med et overlegent litterært og sprogrytmisk overskud, der er sjældent i såvel spændings- som børnelitteratur. Penneført af sit alter ego skiller hun sig ud som andet og mere end både det ene og det andet, og dét i sig selv gør Cormoran Strike-serien til liflig læsning.

Samtidig får Galbraith/Rowling også denne gang sat en række væsentlige temaer under lup, så voldtægt, fattigdom, mord og magt ikke kun fungerer som faste og fastlåste møtrikker i et krimi-mekanisk spil, men sættes ind i et større samfundsmæssigt og kvindepolitisk perspektiv.

»Ondskabens høst« er måske ikke så sofistikeret som første bind om Cormoran Strike (»Gøgens kalden«) eller så spydigt litterær som det andet »(Silkeorm«), men den har flere nuancer, mere dybde, skarpere kant og, ja, så larmer den mere end de to forrige bind.

Cormoran Strikes dygtige assistent, Robin Ellacott, er omdrejningspunktet for både handlingen og privatdetektivens tanker, og hun udsættes i dette tredje bind for flere belastende begivenheder.

I første omgang, da hun med posten modtager en pakke, der viser sig at indeholde et afskåret kvindeben. Senere dukker andre legemsdele op, og det står snart klart, at en gal morder er ude efter hende - og i sidste ende Strike, eftersom morderen rent faktisk er bedre end de to hovedpersoner til at gennemskue de følelser, de har for hinanden, og ergo vil ramme Strike via Robin.

Høj spænding og samfundsrelevant mod

Robin Ellacott står dog over for at skulle giftes med sin kæreste gennem ni år, ligesom Strike dater en lækker og langbenet kvinde med god økonomi, barn og en skilsmisse på vej. Da det kommer for en dag, at Robins lidt slikkede kæreste har haft en langvarig affære med en fælles ven, bryder hun med ham, og brylluppet sættes på stand by.

Strike er imidlertid for tykhudet (eller hensynsfuld) til at udnytte situationen og har i øvrigt hovedet fyldt med gammelt nag til tre forskellige mænd fra sin fortid, som han hver især mistænker for at stå bag mord, overfald og pakkepost. Politiet lytter til hans teorier, men går andre veje i efterforskningen, og derfor kaster han og Robin sig selv over opklaringsarbejdet.

Strike mistænker sin afdøde mors dengang unge og med Strike jævnaldrende kæreste, en uligevægtig wannabe-musiker, som han i øvrigt også mener har myrdet moren. I baglandet lurer tillige to tidligere militærmænd, der begge har et horn i siden på Strike, og begge har udvist psykopatiske træk, hvor vold og pædofili er en del af pakken.

Med den gradvise afsløring af den brutale morder følger en uddybende persontegning af seriens to hovedpersoner. Begge har ar på sjælen og svært ved at åbne helt op for følelserne, og da de samtidig er egenrådige og stædige, får det i sidste ende konsekvenser, både fysisk og amourøst.

Strikes næsten sygelige fokus på forhold i fortiden forhindrer ham i flere sammenhænge i at se klart, og hvor meget han end gerne ville spidde alle tre mistænkte som skyldige, så er der kun én morder – og hvem ved, om det overhovedet er én af de nævnte.

Der er høj spænding, psykologisk indsigt, samfundsrelevant mod og litterært overskud i »Ondskabens høst«, der er smukt oversat af Agnete Dorph Stjernfelt - dog med den tilføjelse, at bogen med den (godt nok svært oversættelige) originaltitel, hentet fra Patti Smith/Blue Öyster Cults »Career of Evil«, har fået en lidt skævtlydende titel på dansk.

Titel: Ondskabens høst. Forfatter: Robert Galbraith. Oversætter: Agnete Dorph Stjernfelt. Sider: 520. Pris: 300 kr. Forlag: Gyldendal.