Blinkende Aidt

Digte. Med New York som afsenderadresse skriver Naja Marie Aidt om fremmedhed og danskhed i sine nye digte.

Naja Marie Aidt, der er flyttet til New York, giver i den nye digtsamling både oplevelsen af fremmedheden og bindingen til hjemstavnen sanseligt nærvær. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian S

Storbyen blinker, billederne blinker! Ja, selv den sølvfolieskinnende forside blinker på Naja Marie Aidts nye digtsamling, der har New York som vigtig udsigtspost og fremmedhed kontra danskhed, hjemstavn kontra hjemløshed som dominerende temaer.

»Alting blinker« er en titel i indlysende overensstemmelse med Naja Marie Aidts særlige poetik, hvor foranderligheden, omskiftelserne og sammensatheden spiller en afgørende rolle og slår igennem som form. Den fragmenterede billedstrøm, de stadige spring i geografi, tid og synsvinkel, de modsatrettede og kaotiske stemninger kendetegner digtene, der nok har The Big Apple som afsenderadresse, men som samtidig flittigt inddrager danske landskaber og erindringer sammen med de grønlandske og vestindiske motiver.

Om »Alting blinker« er gjort af det samme bestseller-stof som »Bavian« og »Poesibog« er sikkert et spørgsmål, men som poetisk refleks af det skridt, forfatteren har taget med sit opbrud fra Danmark og sin i hvert tilfælde midlertidige bopæl i New York, er bogen et både vigtigt og imponerende udspil.

I en prolog, en epilog og tre hovedafsnit fortæller Naja Marie Aidt sin uhyre komplekse historie om bindinger og frigørelser, om eksil og danskhed. Verden vider sig ud og de globale perspektiver bliver tænkt sammen, mens fænomenet »adskillelse« bliver vendt på mange måder. Citaterne fra de amerikanske digtere møder danske talemåder og traditioner, og helt karakteristisk for forfatterskabet spiller familien og barnets oplevelser en central rolle.

Politisk digtning

Det første afsnit forbinder tilegnelsen af de nye og fremmede lokaliteter med referencerne til stemninger, billeder og oplevelser fra et barneliv. Til ingredienserne i bogens andet afsnit hører både Thanksgiving, Valentine's Day og dansk wienerbrød. En stor foruroligende verden udfolder sig omkring fem tekster på grå baggrund, der sætter trygheden og de beskyttede omgivelser i ironiske anførselstegn: »hvis du kommer til Danmark/kan du klæde dig ud som/wienerbrød/så kan du bo/i bagerens vindue/indtil du bliver spist/eller smidt ud/så ligger du ingen/til last«.

Sidst i bogen vokser teksterne sig prosapoetisk fyldige og New York-motiverne udveksler poetiske energier med barndomserindringerne fra Grønland og glimtene fra et besøg på de tidligere dansk vestindiske øer. Det er kulturmøder og kultursammenstød set fra mange vinkler og et fremragende eksempel på Naja Marie Aidt evne til at blande de samfundsmæssige og eksistentielle kort og skabe en virkningsfuld moderne politisk digtning på sine helt personlige præmisser.

»Alting blinker« er i al sin kompleksitet en digtsamling, der både giver oplevelsen af fremmedheden og bindingen til hjemstavnen sanseligt nærvær. Sprogligt udfolder Naja Marie Aidt sig suverænt fra det fremmede.