Triumfbuen bliver pakket ind fra bund til top: Nu bliver Christos drøm fra 60erne endelig realiseret

Paris er gået i gang med at pakke Triumfbuen ind i sølvblåt stof holdt sammen af røde reb. Kunstneren Christo fik ideen allerede i 1962, men først nu, et år efter hans død, bliver projektet ført ud i livet.

Der vil blive brugt 25.000 kvadratmeter genanvendeligt kunststof i farven sølvblå og 3.000 meter rødt reb til at pakke Triumfbuen ind. Billedet viser kunstnerens egen skitse til projektet. Den indpakkede bygning vil kunne ses fra 18. september til 3. oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andre Grossmann/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste af os pakker gaver ind, når vi vil glæde andre, men den bulgarsk-amerikanske kunstner Christo (1935-2020) gik skridtet videre og pakkede bygningsværker som Der Reichstag, Den Tyske Forbundsdag i Berlin, og broen Pont Neuf i Paris ind i stof.

Nu er turen kommet til et af selve symbolerne på den franske hovedstad og nation, nemlig Arc de triomphe de l'Étoile, Triumfbuen, for enden af Boulevard Champs-Élysées.

Håndværkere er allerede begyndt at opsætte afskærmninger omkring bygningens relieffer, og snart vil man begynde at montere 25.000 kvadratmeter genanvendeligt kunststof i farven sølvblå og 3.000 meter rødt reb.

Kejser Napoleon, som i 1806 satte gang i byggeriet af den 50 meter høje bue for at fejre sin sejr ved Austerlitz over en koalition af russiske og østrigske styrker i 1805, havde smag for det monumentale og grandiose, og han ville formentlig ikke have forstået at værdsætte Christos projekt.

Christos værk »The Floating Pier« fra 2016 på Iseosøen, Lago d'Iseo, i Norditalien. Her udlagde han en 70.000 kvadratmeter stor solgul pontonbro, så folk kunne gå tur på søen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marco Bertorello/AFP/Ritzau Scanpix.

Prisen er høj, 14 millioner euro, og det bliver til gengæld en kort fornøjelse. Indpakningen skal stå færdig 18. september, men allerede 3. oktober begynder nedpakningen.

Det var allerede i 1962, at den bulgarskfødte Christo og hans franske hustru, Jeanne-Claude, fik ideen om at pakke monumentet ind, men ingen af dem kommer til at opleve realiseringen. Hun døde i 2009, og han gik bort sidste år.

Men indpakningen kommer nøje til at følge parrets skitser til projektet, og Christo selv var inden sin død bekendt med de aktuelle planer.

»Vi kan gennemføre projektet, fordi de (Christo og Jeanne-Claude, red.) allerede dengang (i 60erne, red.) skabte tegninger, som viser de visuelle og kunstneriske detaljer. Dette projekt er 100 procent deres. Det var hans ønske, at dette skulle ske efter hans død. Vi realiserer blot hans vision,« har Christos nevø, Vladimir Javacheff, sagt til The Guardian.

Pengene til projektet, som udelukkende er privat finansieret, er blandt andet kommet fra salg af de oprindelige skitser og modeller til projektet samt litografier.

Mand og kone og kunstnerpar

Christo Vladimirov Javacheff, som hans fulde navn lød, blev uddannet kunstner i fødelandet Bulgarien, men flygtede til Vesten i 1957. Først til Prag og derfra til Wien, hvorfra han kom til Paris. Her mødte han i 1958 Jeanne-Claude Denat de Guillebon, fordi han skulle male et portræt af hendes mor, og de to blev senere gift og arbejdede kunstnerisk tæt sammen. I 1964 flyttede parret til New York og bosatte sig der.

Efter fejringen af den franske nationaldag 14. juli gik håndværkere i gang med forberede indpakningen af Triumfbuen. Arbejdet følgere nøje den bulgarskfødte kunstner Christos planer. Den evige flamme til ære for faldne soldater vil ikke blive slukket i den tid, bygningen er indpakket. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joel Saget/AFP/Ritzau Scanpix.

Christo har skabt en række opsigtsvækkende og kontroversielle værker i ufatteligt stort og kostbart format over hele verden. Udover de store indpakninger af bygninger og kystområder, skabte han for eksempel i 2016 projektet The Floating Pier på Iseosøen, Lago d'Iseo, i Norditalien. Her udlagde han en 70.000 kvadratmeter stor solgul pontonbro, så folk kunne gå tur på søen, der ligger naturskønt omgivet af skønne bjerge. Det var et magisk syn at se tusindvis af mennesker de brede gule pontoner.

Christo ville på linje med mange andre billedkunstnere ikke forklare sine værker – og i dette tilfælde svare på, hvad ideen med indpakning af bygninger er. Projekterne har hver gang skabt stor omtale og tiltrukket et enormt stort publikum, og sikkert er det, at hans projekter har skabt fascinerende og smukke billeder. Men hvad meningen er, må publikum altså selv finde ud af.

Den bulgarskfødte kunstner Christo (1935-2020) skabte store og opsigtsvækkende værker over hele verden. Fra 1964 og frem til sin død boede han i USA.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Foerster/AFP/Ritzau Scanpix.

»Vi skaber smukke ting, ufattelig nytteløse og totalt unødvendige,« har Christo humoristisk sagt til The Sunday Times.

Paris' borgmester, Anne Hidalgo, skriver i en udtalelse, at man nu i den franske hovedstad, 35 år efter indpakningen af Pont-Neuf, realiserer Christo og Jeanne-Claudes mest ambitiøse projekt.

»Mere end et år efter Christos død, fortsætter Paris arbejdet med denne store kunstner. Det er en mulighed for at sige tak til ham og cementere vores hengivenhed til samtidskunsten,« udtaler Anne Hidalgo.