Svensk TV-nævn: Sverigedemokraternas leder fik unfair behandling af SVT

SVT skulle ikke have taget afstand fra en udtalelse af Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson under en partilederdebat. Det mener en offentlig myndighed, der beskylder public service-mediet for at overtræde kravet om upartiskhed.

Jimmie Åkesson ved den store partilederdebat, der sluttede med SVTs  omdiskuterede afstandtagen til hans udtalelser. Foto: Stina Stjernkvist/EPA Fold sammen
Læs mere
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det var  ikke i orden, at det svenske public service-medie SVT sidste år tog afstand fra en udtalelse af Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson.

Det skriver det svenske Granskningsnämnden för radio och tv i en længe ventet afgørelse.

Granskningsnämnden för radio och tv er en selvstændig myndighed, der skal holde øje med, om radio- og TV-medier følger gældende regler. Det gjorde de altså, ifølge nævnet, ikke i tilfældet Jimmie Åkesson.

Den aktuelle episode fandt sted under den afsluttende partilederdebat 7. september, to dage før valget tli Riksdagen. På et tidspunkt sagde Jimmie Åkesson:

»Bare indvandrere får et arbejde, kommer alt til at gå godt - det har de sagt hele tiden. Men det sker ikke; det er ikke sådan, det kommer til at gå. Derfor må man stille det spørgsmål, hvorfor det er så svært for de her mennesker at få et job? Det er, fordi de ikke er svenskere. De passer ikke ind i Sverige.«

Centerpartiets Annie Lööf reagerede prompte ved at slå i bordet og spørge Jimmie Åkesson:

»Hvordan er det, du udtrykker dig?

Umiddelbart efter debatten, mens kameraerne stadig kørte, sagde programlederen om udtalelsen fra Sverigedemokraternas leder, at »den var groft generaliserende, og SVT tager afstand fra den«.

At SVT på den måde mente noget om noget, en folkevalgt politiker gav udtryk for i en politisk debat, vakte opsigt, ikke blot hos Sverigedemokraterna, men også generelt i svenske og internationale medier og blandt andre politikere. Selv Annie Lööf tog afstand fra SVTs afstandtagen. Den ansvarshavende programchef, Eva Landahl, gik på sin side ind på SVTs hjemmeside og forsvarede sin beslutning om, at det skulle siges højt og tydeligt, at SVT tog afstand fra Sverigedemokraternes formands udtalelser.

»Baggrunden for SVTs markering er den såkaldte demokratiparagraf, som findes i radio og TV-loven,« forklarede Eva Landahl med henvisning til den svenske radio- og TV-lovs ord om, at »programvirksomheden som helhed skal kendetegnes af den demokratiske stats grundideer og principper om alle menneskers ligeværd og individuelle menneskers frihed og værdighed.«

Men den køber Granskningsnämnden altså ikke. I sin afgørelse skriver nævnet blandt andet:

»Det kan diskuteres, om partilederens udtalelse i debatten var af en art, der krævede et modspørgsmål eller en replik fra SVT, men uanset hvad risikerede SVTs markering efter debatten af fremstå som en politisk stillingtagen. Nævnet bemærker særligt, at udtalelserne (fra Jimmie Åkesson, red.)  faldt i en partilederdebat tæt på valget. Den pågældende afstandtagen medførte dermed, at programmet kom til at stride mod kravet om upartiskhed.«