Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
I Politikens leder forleden kunne man læse et forsvar for den franske præsident, Emmanuel Macrons forslag om at kræve, at sundhedspersonale skal vaccineres. I Frankrig har forslaget udløst voldsomme protester, og de protesterende har sidestillet covid-19-vaccinerne med holocaustgassen Zyklon B, kunne man læse i Berlingske.
Mens det diskuteres i USA, om det samme skal være gældende der, er der nu en helt anden faggruppe, som skal vaccineres, hvis de vil beholde deres job.
Streaminggiganten Netflix kræver nemlig nu, at næsten alle ansatte på dens produktioner i USA skal vaccineres mod covid-19. Det skriver Hollywood Reporter.
Det gælder alle filmarbejdere, der befinder sig i den såkaldte Zone A på filmsettene. Zone A er den del af et filmset, hvor skuespillerne også befinder sig.
Beslutningen fra Netflix er taget kort tid efter en aftale mellem producentforeningen Alliance og Motion Picture and Television Producers og henholdsvis skuespillernes, instruktørernes, produktionsarbejdernes og chaufførernes fagforeninger, som gør det muligt for produktionsselskaber at kræve vaccination af deres ansatte, skriver mediet.
Det bliver dog muligt at blive undtaget for kravet af medicinske, religiøse eller aldersmæssige årsager.
Netflix' beslutning kommer efter en stigning i spredningen af deltavarianten, som også har ført til, at brugen af mundbind indendørs i USA er blevet krævet genindført i flere stater, skriver Hollywood Reporter.
A- og B-kendisser med delte meninger
Som så meget andet er vacciner også blevet en politisk kampplads i USA, ligesom i Frankrig og Storbritannien. Således havde 86 procent af registrerede demokrater i juni fået mindst ét vaccinestik, mens kun 52 procent af registrerede republikanere var blevet stukket, skriver Berlingskes USA-korrespondent Mikkel Danielsen.
Det kan også ses på offentlige udmeldinger fra kendisser i forskellige ender af det politiske spektrum.
Skuespilleren Sean Penn har således nægtet at vende tilbage til produktionen af tv-serien »Gaslit« om Watergateskandalen, som skal sendes på kanalen Starz, før alle på produktionen er blevet vaccineret, kan man læse i Hollywood Reporter.
Modsat har musikeren Eric Clapton, som er engelsk, men deler sin tid mellem USA og Storbritannien, sagt, at han nægter at optræde på koncertsteder, hvor vaccination er påkrævet for at komme ind. Det skriver en række medier, blandt andet BBC.
Det har fået avisen The Independent til at påpege, at Clapton angiveligt har en lang historik med racistiske udtalelser og støtte til den meget kontroversielle og nu afdøde britiske politiker Enoch Powell.
Den amerikanske skuespiller Rob Schneider kæmper i den grad imod vaccinen og siger, at vaccinerne er »ikkegodkendt, eksperimentel genterapi«. Han skriver også, at det er situationer som denne, at den amerikanske ret til at bære våben er skabt til.
Pfizers og Modernas vacciner, som er dem, der anklages for genterapi, da de er af de nye typer af mRNA-vacciner, penetrerer dog ikke cellekernen, hvor arvematerialet sidder, så Twitter har markeret hans opslag som vildledende.
Det bliver dermed spændende at se, hvordan Netflix' beslutning bliver taget imod i USA, hvor præsident Joe Biden ifølge Hollywood Reporter forventes snart at komme med en udmelding om vaccinekrav til føderalt ansatte.