Kritikken vokser: Netavis kalder voldtægter for »lystige aktiviteter«

En række artikler med aparte voldtægtsbeskrivelser fra netbaseret lokalavis i Guldborgsund-området har de seneste dage optaget de sociale medier. Artiklerne får kritik fra bl.a. Pernille Skipper og diverse kvindeorganisationer.

De lokale i Guldborgsund-området er kede af, at en netavis »muntre« beskrivelser af voldtægter er med til tegne et billede af Lolland-Falster som et tilbagestående område. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En stribe artikler fra en netbaseret lokalavis, guldborgsundavis.dk, har vakt opsigt på sociale medier for sin bizarre måde at beskrive voldtægter på. Artiklerne er blandt andet blevet diskuteret i en lang tråd på Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skippers, Twitter-konto.

Det seneste eksempel er fra 14. august, hvor en anonym journalist på avisen beskriver, hvordan to 20-årige mænd bortførte og voldtog en kvinde i en landsby nær Køge.

»2 mænd på 20 år er i dag blevet fængslet for lidt for »lystige aktiviteter« i weekenden,« står der.

Den »lystige« formulering fik Pernille Skipper til at reagere med en tweet, der ønskede en undskyldning fra avisen:

»Hvad er det for en journalist, der kalder bortførelse og voldtægt for »lidt for lystige aktiviteter«!? Seksuelle forbrydelser mod kvinder bliver fuldstændig bagatelliserede. Igen. Det er ikke til at holde ud. Jeg håber, at avisen skynder sig at undskylde«.

De lokale i Guldborgsund-området er kede af, at en netavis »muntre« beskrivelser af voldtægter er med til tegne et billede af Lolland-Falster som et tilbagestående område. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Andre på Twitter har fremvist adskillige tidligere eksempler på avisens besynderlige måde at omtale voldtægtssager, som avisen tilsyneladende henter fra medier over hele landet, og ikke bare fra lokalområdet.

I en artikel fra 19. juni beskrev avisen en voldtægt under Folkemødet på Bornholm sådan her:

»Når mange mennesker er sammen, er der også risiko for, at ikke alt »foregår lige efter bogen«. Dertil har mennesker i et vist omfang tillige »nogle dyriske instinkter«. Hvilket har dryppet malurt i det bornholmske folkemødes bæger. En 18-årig kvinde har anmeldt, at hun blev voldtaget i en park i weekenden,« skrev avisen.

I forlængelse af debatten om artiklerne har en del personer under googlesøgninger forvekslet netavisen Guldborgsund Avis med en anden avis i området, nemlig ugeavisen Guldborgsund, der ejes af Lolland-Falsters Folketidende. På sidstnævnte avis sidder redaktør Manfred Sørensen, der flere gange har måttet berolige ophidsede gemytter med, at han ikke var ansvarlig for artiklerne fra konkurrenten.

Han fortæller Berlingske, at konkurrenten guldborgsundavis.dk tidligere var en papiravis, som siden 2010 udelukkende udgives på nettet af en Carsten Wulff-Clausen. Netavisens redaktør optræder ikke med telefonnummer på sin avis’ site eller i Krak, hvor det dog fremgår, at han bor i Stubbekøbing.

»Jeg overlever nok at blive forvekslet med ham, men  jeg er til gengæld ked af, at dette er med til tegne et billede af Lolland-Falster som et tilbagestående område, hvilket jo er urimeligt, når den slags kunne være skrevet af en fra en hvilken som helst egn i landet. Strengt taget kunne han jo lave sin avis fra en lejlighed i Vanløse,« siger Manfred Sørensen, der også kan fortælle, at området stadig døjer med dårligt image efter TV2s udsendelsesrække »På røven i Nakskov«.

Flere organisationer, der arbejder for kvinders rettigheder,  har reageret negativt på historierne, herunder Dannerhuset og Dansk Kvindesamfund.

Forkvinde for Dansk Kvindesamfund Ulla Müller, der arbejder som konsulent i forbindelse med kvinders rettigheder, siger, at de »muntre« historier underbygger den vrangforestilling, at voldtægt er noget, der ligger i forlængelse af festligt samvær.

»Voldtægt er voldtægt. Man skal selvfølgelig beskrive voldtægt som det overgreb det er, og ikke bruge sprog, der forvansker eller idylliserer det,« siger Ulla Müller.

Hun mener, at sproget i Guldborgsundavis.dks artikler i værste fald kan være med til at underminere retssikkerheden for voldtægtsramte kvinder.

»Det er i forvejen svært for kvinder at anmelde voldtægter, fordi de frygter og fortsat kan møde en fordømmende holdning, hvor det antydes, at de selv har bragt sig i de pågældende situationer. Den holdning underbygges jo af artikler som disse,« siger Ulla Müller, der mener, at medierne i forvejen har en tendens til at prioritere gadevold mod mænd i forhold til eksempelvis partnervold mod kvinder.

Berlingske har kontaktet Carsten Wulff-Clausen via email, men har ikke modtaget svar.