Kommunepoet skaber debat i Kultursverige: »Hofnarrene blev afskaffet for 500 år siden«

Jimmy Alm er blevet »kommunepoet« i en lille svensk kommune, og projektet, der koster 894.000 svenske kroner, har skabt opstandelse. »Det er en slags vanvid i mindre skala,« skiver en hovedstadsavis.

Jimmy Alm er kommunepoet i Tranemo Kommune øst for Göteborg. Hans job, som blandt indebærer et ugentligt digt om kommunen, har skabt debat i hele Sverige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tranemo kommune
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den unge svenske poet Jimmy Alm havde formentlig ikke forudset, at han ville blive centrum for en ophedet, landsdækkende debat, da han lagde billet ind på jobbet som kommunepoet i den lille Tranemo Kommune, der ligger stik øst for Göteborg.

Men sådan er det gået.

Jimmy Alms stilling, som ikke finansieres af kommunen, men af statslige kulturpenge fra den såkaldte Kulturbryggan, har skabt heftig debat både i kommunen og i hovedstadspressen.

Flere undrer sig over, at man bruger 894.000 kroner på digte og møder – penge, som også kunne have været brugt på skoler og ældreforsorg.

»Hofnarrene blev afskaffet for 500 år siden,« skrev Aftonpostens kommentator Lena Mellin forleden i en besk kommentar og fortsatte:

»Tranemo Kommune har ansat en poet. En gang om ugen skal han skrive et digt om kommunen. Udgift: Tæt på 900.000 kroner. Det er ikke en spøg. Det er en slags vanvid i mindre skala.«

I Bulletin er kommentatoren Carolin Dahlman enig:

»894.000 kroner af dine og mine skattekroner går til, at en poet skal digte om Tranemo i et år. Suk. Hvornår lærer politikerne at satse på det vigtigste og blæse på pjank og pjat?«

Pjank og pjat eller?

Om poetprojektet, der løber fra september 2021 og et år frem, er »pjank og pjat« og »vanvid i mindre skala« en smagssmag.

Jimmy Alms opgave er blandt andet at skrive ugentlige digte om kommunen, der blandt andet handler om noget så prosaisk som kommunale opgaver, vand, el, skole og ældrepleje. Han læser selv digtene op og lægger dem ud som små videoindslag på YouTube, og meningen er, at digtene til sidst samles i en bog.

Han arrangerer desuden skrivekurser for børn og voksne og producerer kunst i samarbejde med andre kunstnere, ligesom kommunens borgere kan booke møder med kommunepoeten for at tale om livet i lokalområdet.

»I mangt og meget er det er socialt projekt. Rigtig mange af de statslige kulturpenge går til byerne, og derfor er det godt, at man giver penge til sådan et projekt i en mindre by. Jeg synes, at det er et spørgsmål om retfærdighed,« siger Jimmy Alm til SVT.

De landsdækkende mediers kommentatorer er langtfra de eneste, som har kritiseret projektet. Også i selve Tranemo Kommune har det skabt debat.

»De seneste dage har været på grænsen til uvirkelige, de mest intensive i mit liv. Fra jeg vågner, til jeg går i seng, er der et konstant tryk, som jeg bare forsøger at navigere i,« siger Jimmy Alm til SVT.

20.000 kroner til poeten

Debatten har været så voldsom, at kommunen har holdt krisemøde og følt sig foranlediget til offentlig at understrege, at det altså ikke er kommunale, men statslige skattekroner, der går til projektet. Men samtidig støtter kommunen projektet, og kulturchef Juan Ochoa-Echevarria siger, at debatten skyder over målet.

Der er tale om få penge, som ikke kun går til Jimmy Alm, og projektet skal også ses som et læseprojekt, lyder argumenterne.

Jimmy Alm siger, at han regner med selv kun at få 20.000 kroner om måneden for sit arbejde. Det er ham selv, som har udviklet projektet og søgt om statslige støttekroner, ligesom det er op til ham at gennemføre det, skriver Aftonbladet.