Ny sprudlende storfilm er overdænget med oscarvindere: Anmelderen fik lyst til at se den igen med det samme

Form over indhold plejer at være en dårlig ting, men hvis formen er blæret nok, kan det være ret fantastisk.

 
The French Dispatch Trailer. Video: Indian Paintbrush og American Empirical Pictures Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Stjernespækket« er lidt af et filmselskab-buzzword, som kastes i flæng, hvis der er mere end tre skuespillere, man kan huske navnet på, med i en film. Men i tilfældet »The French Dispatch«, Wes Andersons nyeste film, er det nærmest en underdrivelse.

Timothée Chalamet, Bill Murray, Tilda Swinton, Saoirse Ronan, Willem Dafoe, Owen Wilson, Frances McDormand, Jeffrey Wright, Benicio Del Toro, Adrian Brody, Elisabeth Moss, Léa Seydoux, Cristoph Waltz, Edward Norton … og flere endnu er med – i alt syv Oscar-vindere og otte Oscar-nominerede har Anderson formået at klemme ind i en film på mindre end to timer.

Ren paradekørsel

I det hele taget er »The French Dispatch« ren paradekørsel fra instruktøren, der også har givet os skæve perler som »The Royal Tennenbaums« og »Grand Budapest Hotel«. Lad det være sagt med det samme: Hvis du ikke kan lide de film, kan du ikke fordrage »The French Dispatch«.

Men hvis du er fan af Wes Anderson, har du noget at glæde dig til, for han er mere Wes Anderson-agtig end nogensinde før med alt, hvad det indebærer af tableu-scener, spøjse karakterer, lyn-dialog og kameraindstillinger, der lige så godt kunne være malerier.

Bygget op som et magasin

»The French Dispatch« er navnet på en fiktiv engelsksproget avis, der har redaktion i den lige så fiktive franske by Ennui-sur-Blasé. Filmen er bygget op som et magasin, først med en nekrolog over avisens redaktør og stifter, Arthur Howitzer, Jr. (Bill Murray). Herefter kommer en kort intro, hvor avisens cykelreporter Herbsaint Sazerac (Owen Wilson) viser rundt i byen, inden vi får serveret tre uafhængige magasinhistorier.

Den første handler om en morddømt indsat, der maler nøgenmalerier af en kvindelig fængselsbetjent og bliver opdaget af en ærgerrig kunsthandler, der satser på at tjene millioner. Den anden historie handler om studenteroprøret i Paris i 1968 – med et lettere gakket twist. Og endelig bliver en madskribent blandet ind i kidnapningen af en politichefs søn i et kriminaldrama, der er utrolig kulørt, selv om det er i sort/hvid.

I det omfang der er en fællesnævner for de tre historier, er det glæden ved gammeldags fortællende journalistik fra dengang, der var ressourcer til sende i reportere i marken i ugevis.

»The French Dispatch« er ottende gang, Wes Anderson arbejder sammen med Owen Wilson (nr. to fra venstre). Fold sammen
Læs mere
Foto: DISNEY.

Meta med meta på

Meget af den første historie bliver i øvrigt fortalt i et foredrag af en kunstkritiker (Tilda Swinton), noget af handlingen i historie to bliver fortalt via et teaterstykke, som en karaktererne har skrevet, og i den sidste historie er rammefortællingen, at madskribenten (Jeffrey Wright) fortæller historien i et tv-show, og noget af den historie bliver så igen fortalt i en Tintin-agtig tegnefilm. Og så videre.

I det hele taget er metalagene stablet så tungt oven på hinanden, at filmen i de forkerte hænder nemt kunne have skvattet sammen som et pretentiøst korthus. Og jo, det er meget form over indhold, og i kraft af alle de filmiske løjer bliver man ikke som sådan følelsesmæssigt involveret i karaktererne.

Til gengæld sprudler de 103 minutter så meget af fortællelyst og stilistisk overskud, at man næsten bliver forpustet. Og får lyst til at se filmen igen med det samme, fordi der givetvis er alt muligt, man ikke lige fangede i første omgang. Det er ren blær fra instruktørens side, men nogle gange er det fortrinligt at se nogen, der er vildt gode til noget, bare vise ALT det de kan. På én gang.

»The French Dispatch«. Komediedrama, 103 minutter. Instruktion: Wes Anderson. Med: Timothée Calamet, Bill Murray, Frances McDormand, Benicio Del Toro m.fl. Premiere 21. oktober i biografer landet over.