Overblik: Her er alle Oscar-vinderne 2021

Oscar-showet er verdens mest fornemme filmpris, og den bliver to måneder forsinket endelig uddelt i Hollywood i nat. Herunder kan du løbende følge med i aftenens Oscar-vinderne.

 
Danmark vandt stort i aften ved den største filmkonkurrence. Redigering: Sarah Sander. Video: Reuters/Ritzau. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oscar for Bedste Film går til Nomadland

Den Chloé Zhao–instruerede "Nomadland" modtager oscarstatuetten for Bedste Film.

Bedste Kvindelige Hovedrolle går til Nomadlands Frances McDormand

63–årige Frances McDormand modtager statuetten for Bedste Kvindelige Hovedrolle for sin rolle i "Nomadland" og har dermed modtaget tre oscarstatuetter i sin karriere.

Bedste Mandlige Hovedrolle går til 83-årige Anthony Hopkins

83–årige Anthony Hopkins modtager en oscarstatuette for Bedste Mandlige Hovedrolle for sin rolle som en demensramt mand i "The Father". Han er dermed den ældste modtager af en statuette for en skuespiller i oscaruddelingens historie.

Han er ikke selv til stede ved prisuddelingen.

Bedste Sang er fra Judas and the Black Messiah

»Fight For You« af sangerinden H.E.R fra »Judas and the Black Messiah« modtager statuetten for Bedste Sang.

Bedste Musik går til Pixars Soul

Statuetterne for Bedste Sang og Bedste Musik skal uddeles inden det er tid til aftenens helt store statuetter. De præsenteres af skuespillerinde Zendaya, der begynder med at uddele Bedste Musik til Pixars animationsfilm »Soul«.

Mikkel E.G. Nielsen modtager en Oscar for Bedste Klipning

Harrison Ford overrækker oscarstatuetten for Bedste Klipning til Mikkel E.G. Nielsen for »Sound of Metal«. Han er dermed aftenens anden danske oscar – modtager.

Bedste Fotografering går til Mank, der nu har to statuetter

Oscarstatuetten for Bedste Fotografering går til Erik Messerschmidt for »Mank«, der altså nu har modtaget to statuetter. Filmen er i alt nomineret til ti Oscars og er dermed topscorer.

Mank vinder sin første Oscar

Oscarstatuetten for Bedste Produktionsdesign går til »Mank«, der er nomineret til ti Oscars, og nu modtager sin første under prisuddelingen.

Yuh-Jung Youn modtager oscarstatuetten for Bedste Kvindelige Birolle

73 – årige Yuh-Jung Youn fra filmen »Minari« modtager statuetten for Bedste Kvindelige Birolle. Brad Pitt overrækker hende statuetten.

Tenet modtager Oscar for Bedste Visuelle Effekter

Inden oscarstatuetten for Bedste Kvindelige Birolle uddeles har »Tenet« modtaget en Oscar for Bedste Visuelle Effekter. Statuetten går til Andrew Jackson, David Lee, Andrew Lockley og Scott Fisher. På scenen bliver blandt andet filmens stjerneinstruktør Christopher Nolan hyldet.

Bedste Dokumentarfilm går til film om blæksprutte

»My Octopus Teacher« modtager oscarstatuetten for Bedste Dokumentarfilm. Dokumentaren, der er instrueret af Pippa Ehrlich og James Reed, handler om en mand, der skaber et usædvanligt bånd til en blæksprutte i Sydafrika.

Bedste Korte Dokumentar går til dokumentar om Anden Verdenskrig

Anthony Giacchino og Alice Doyard modtager statuetten for Bedste Korte Dokumentar for »Colette«, der omhandler den franske modstand mod nazisternes besættelse af landet under Anden Verdenskrig.

Oscar for Bedste Animationsfilm går til Pixars Soul

Animationsfilmen »Soul« af Pete Docter og Dana Murray, som er produceret af det store filmselskab Pixar, modtager statuetten for Bedste Animationsfilm. Pixar har modtaget utallige statuetter i kategorien gennem årene.

Her kunne der have været endnu mere hæder til danske filmaktører, da Sandra Andersen var animator på »Wolfwakers«, der også var nomineret. »Onward«, »Over the Moon« og »A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon« var også nomineret.

Bedste Animerede Kortfilm går til If Anything Happens I Love You

Will McCormack og Michael Goviers »If Anything Happens I Love You« modtager oscarstatuetten for Bedste Animerede Kortfilm.

Bedste Kortfilm går til Two Distant Strangers

»Two Distant Strangers« af Travon Free og Martin Desmond Roe modtager statuetten for Bedste Kortfilm. Det blev dermed ikke danske Elvira Lind, der modtog prisen.

Travon Free holder en tale om politibrutalitet og nævner, at personer hver dag mister livet i politiets varetægt. Til prisuddelingen bærer han en jakke med et særligt politisk budskab. Han har nemlig inde i sin jakke fået skrevet navnene på sorte amerikanere, der har mistet livet i politiets varetægt.

Oscar for Bedste Lyd går til Sound of Metal

Filmen »Sound of Metal«, der handler om en trommeslager, der mister hørelsen, modtager en oscarstatuette for Bedste Lyd. Statuetten går til Nicolas Becker, Jaime Baksht, Michelle Couttolenc, Carlos Cortés og Phillip Bladh.

Mikkel E.G. Nielsen har klippet filmen, og det kan han modtage en Oscar for senere på aftenen.

Chloé Zhao modtager oscarstatuetten for Bedste Instruktør

Thomas Vinterberg kommer ikke på scenen for anden gang under uddelingen. Bedste Instruktør gik til Nomadland – instruktør Chloé Zhao, der dermed bliver den første kvinde fra Kina til at modtage statuetten.

Oscar for Bedste Kostumer går til »Ma Rainey's Black Bottom«

Ann Roth, der stod for kostumer i filmen »Ma Rainey's Black Bottom« modtager en oscarstatuette for Bedste Kostumer.

Oscar for Makeup gør til »Ma Rainey's Black Bottom«

Sergio Lopez-Rivera, Mia Neal og Jamika Wilson, som stod for makeup og hårstyling på filmen »Ma Rainey’s Black Bottom« modtager oscarstatuetten for Bedste Makeup.

Bedste Mandlige Birolle går til Daniel Kaluuya fra Judas and the Black Messiah

Daniel Kaluuya modtager statuetten for Bedste Mandlige Birolle for filmen »Judas and the Black Messiah«.

Druk modtager en Oscar

Thomas Vinterbergs »Druk« modtager oscarstatuetten for Bedste Internationale Film, og giver dermed Danmark aftenens første statuette og den første i kategorien siden 2011.

De øvrige nominerede var »Better Days«  (Hong Kong), »Collective« (Rumænien), »The Man Who Sold His Skin« (Tunesien), og »Quo Vadis, Aida?« (Bosnien-Hercegovina).

The Father modtager Oscar for Bedste Filmatisering

Florian Zeller og Christopher Hampton modtager en Oscar for Bedste Filmatisering for filmen »The Father«. De er ikke selv til stede i salen men er med på en videoforbindelse.

Filmen har 83 – årige Anthony Hopkins i hovedrollen, som kan blive den ældste skuespiller i historien, der vinder en Oscar.

Promising Young Woman modtager Oscar for Bedste Originale Manuskript

»Promising Young Woman« har modtaget aftenens første Oscar. Det er manuskriptforfatter Emerald Fennell, der har modtaget en Oscar for Bedste Originale Manuskript.