Original Tintin-tegning med utrolig historie solgt for rekordpris i Paris

I 1936 skabte Hergé en forsideillustration til Tintin-albummet »Den Blå Lotus«, men den var for dyr at trykke, og derfor fik forlæggerens søn tegningen. Torsdag blev den solgt for 23,8 millioner kroner.

Hergés forsideillustration på 34x34 centimeter til Tintin-albummet »Den Blå Lotus« blev torsdag solgt på en kunstauktion hos auktionshuset Artcurial i Paris. Prisen var 3,2 millioner euro, hvilket er rekord for et værk af Hergé. Fold sammen
Læs mere
Foto: Noemie Olive/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle gange kan man være heldig, at der falder en appelsin ned i turbanen.

Det skete i 1936, da den belgiske kunstner Hergé, som er berømt for sin tegneserie Tintin, afleverede en fantastisk forside til sit femte album, »Den Blå Lotus«, til sin forlægger, Louis Casterman.

Illustrationen til albummet, der fulgte efter »Faraos cigarer« og foregår i Kina, var utrolig spændende og smuk og blandt andet udstyret med en ildrød, kinesisk drage, kinesiske skrifttegn og to vaser – i den ene af dem sidder Tintin og hans hund Terry, der kigger dragen i øjnene. Men der var et problem: Den mangefarvede tegning var alt for dyr at reproducere.

Det parisiske auktionshus Artcurial havde samlet en række kunstværker og genstande knyttet til Tintin-universet til auktionen torsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ian Langsdon/EPA/Ritzau Scanpix.

Derfor måtte Hergé skabe en mere enkel tegning, og den oprindelige havnede derefter som en appelsin i turbanen, en gave, hos forlæggerens syvårige søn, Jean-Paul Casterman. Han opbevarede tegningen i en skuffe, indtil han i 1981 bad Hergé, der døde to år senere, om at signere den.

Torsdag blev tegningen på 34x34 centimeter solgt på en kunstauktion hos auktionshuset Artcurial i Paris, og prisen endte på 3,2 millioner euro, svarende til 23,8 millioner kroner, hvilket er rekord for et kunstværk af Hergé, skriver franske og engelske medier.

Høj pris var ventet

Det var Jean-Paul Hergés arvinger, der havde sendt tegningen på auktion, og det var ikke helt uventet, at den hjulpet på vej af ivrige budgivere blev solgt for rekordpris. I 2014 satte en anden tegning af Hergé rekord med 2,65 millioner euro, da en amerikansk samler bød prisen op.

Forud for auktionen torsdag havde Hergés efterkommere rejst diskussion om salget. De har til den franske avis Le Monde sagt, at tegningen hører hjemme på Hergé Museet i Bruxelles og ikke hos en privat samler.

Tegneren og kunstneren Hergé (født 1907), hvis rigtige navn var Georges Prosper Remi Remi, var en belgisk tegneserieforfatter og -tegner, der er bedst kendt for Tintin-serien på i alt 24 albummer (det sidste ufærdigt), som han tegnede fra 1929 til sin død i 1983. Albummet »Den Blå Lotus« var inspireret af Mukden-hændelsen, der førte til den første kinesisk-japanske krig i 1934, og det regnes for et højdepunkt i både tegneserielitteraturen og Hergés samlede værker.