Holocaust-organisation kræver berygtet nazists antisemitiske børnebog fjernet fra Amazon

En britisk organisation, der udbreder viden om Holocaust, opfordrer Amazon til at stoppe salg af en groft antisemitisk børnebog af den berygtede nazist Julius Streicher, der blev dødsdømt og henrettet i 1946.

Julis Streicher (nr. 2 fra øjre i rækken af siddende bag skranken) blev i 1946 dømt til døden for forbrydelse mod menneskeheden. Billedet er fra Nürnbergprocessen i 1946, hvor der blev ført retssager mod de ledende nazister. Fold sammen
Læs mere
Foto: IMT

Skal en antisemitisk børnebog skrevet af en af Anden Verdenskrigs værste krigsforbrydere stadig kunne købes i boghandelen?

Det mener den britiske organisation Holocaust Educational Trust, der underviser studerende og lærere over hele Storbritannien, ikke, og derfor har organisationens direktør, Karen Pollock, skrevet til Amazon i London for at få den amerikanske ehandels-gigant til at trække bogen tilbage.

Bogen »Der Giftpilz« (Giftsvampen), der udkom i Tyskland i 1938, er skrevet af Julius Streicher, og kan i en paperback-version købes for 7,67 pund på amazon.co.uk, som også tilbyder to andre børnebøger af forfatteren.

Julius Streicher var en højtplaceret nazist og grundlægger af den nazistiske og stærkt antisemitiske avis Der Stürmer, som udkom fra 1923 til 1945. Julius Streicher blev i 1946 ved Nürnbergprocessen, hvor fremtrædende nazister blev retsforfulgt, dømt for forbrydelse mod menneskeheden og dømt til døden.

»Der Giftpilz« indgik i retssagen mod Julius Streicher, skriver Karen Pollock til Amazon, og ifølge retsdokumenter fra Nürnbergprocessen stemplede bogen jøden som »forfølger af arbejderklassen, racebesudler, djævelen i menneskelig skikkelse, en giftig svamp og morder«.

»Vi mener, at Holocaust bør have en fast plads i vores nationale hukommelse. Jeg er sikker på, at De vil forstå, at den lette adgang til nazipropaganda vækker dyb bekymring i vores organisation,« skriver Karen Pollock.

Hendes henstilling til Amazon rejser et principielt spørgsmål om, hvorvidt der skal være fri adgang til alle slags tekster, også selv om de er racistiske, hadefulde, antisemitiske, krænkende eller diskriminerende. Skal f.eks. Hitlers »Mein Kampf«, som kan købes herhjemme og også på amazon.co.uk, være frit tilgængelig? Forlag over hele verden, også herhjemme, oplever i stigende grad pres fra forbrugere og organisationer, som kræver bøger trukket tilbage med den begrundelse, at deres indhold er krænkende eller diskriminerende.

Censur eller hensyn?

The New York Times har bedt Amazon i London forholde sig til kritikken fra den britiske Holocaust-organisation.

»Som boghandler er vi meget opmærksomme på bogcensur igennem historien, og det er ikke noget, som vi tager let på. Vi tror på, at det er vigtigt at skaffe adgang til det skrevne ord, hvilket også omfatter bøger, som nogle finder stødende, men vi tager The Holocaust Educational Trust' bekymringer alvorligt og lytter til deres synspunkter,« siger en repræsentant for Amazon til The New York Times.

Amazon har de seneste måneder fjernet flere bøger med hadefuldt indhold, bl.a. flere titler George Lincoln Rockwell, grundlægger af American Nazi Party, og i juli stoppede Amazon efter pres fra LGBT-aktivister bogen »A Parent's Guide to Preventing Homosexuality« (Forældreguide til at undgå homoseksualitet), som indeholder beskrivelse af en terapi, som angiveligt skulle kunne forvandle homoseksuelle til heteroseksuelle.

Karen Pollock fra den britiske holocaustorganisation siger til The New York Times, at Julius Streichers bøger ikke skal forbydes.

»Men der er forskel på, om bøgerne er tilgængelige på museer og uddannelsesinstitutioner eller på onlinehandel mellem legetøj og gaver,« siger Karen Pollock.