Det var en libanesisk rigmand, der købte Hitlers hat og sølvindbundne eksemplar af »Mein Kampf«

Den libanesiske rigmand Abdallah Chatila har valgt at donere alle de Hitler-effekter, har han opkøbt, til den jødiske velgørenhedsorganisation Keren Hayesod, der i øjeblikket overvejer hvad der skal gøres ved donationen.

Adolf Hitlers hat, med nazilederens initialer i, blev solgt for 50.000 euros til en libanesisk forretningsmand, der sammenlagt købte for 4,5 millioner nazieffekter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Matthias Balk/dpa/AFP/Germany OUT/Ritzau Scanpix

Det var den i Schweiz bosiddende, libanesiske diamanthandler Abdallah Chatila, der købte Adolf Hitlers silkehat og andre af den afdøde nazileders ejendele for 4,5 millioner kroner. Udover førerens tophat talte genstandene blandt andet hans cigarkasse, en skrivemaskine og en sølvindbunden udgave af »Mein Kampf«. Effekterne var blevet sat til salg på en tysk auktion, hvilket medførte kritik fra jødiske kredse, der frygtede, at effekterne vil blive købt af højreekstremister.

Imidlertid har Abdallah Chatila valgt at donere alle genstandene til den jødiske velgørenhedsorganisation Keren Hayesod.

»Højreekstremisme og antisemitisme spreder sig over hele Europa og verden. Jeg ville ikke se disse ting falde i de forkerte hænder og blive brugt af folk med uærlige intentioner,« siger Abdallah Chatila ifølge BBC.

Libaneseren har tjent en formue på diamanter og ejendomme i Genève og er blandt de 300 rigeste i landet. Han er barn af kristne libanesere, og har også vakt opsigt ved spektakulære opkøb af moderne kunst.

Tilbageviser kritik

Hitlers efterladte ejendele blev sat til salg af auktionshuset Hermann Historica i München, og auktionen blev kritiseret af blandt andre byens jødiske samfund som frygtede, at tingene ville ende hos nynazister.

»Jeg skriver for respektfuldt at bede dig om at aflyse auktionen. Det er ikke en juridisk appel, men en moralsk. Det, I gør, er ikke ulovligt, men det er forkert,« skrev Menachem Margolin, der er rabbiner og formand for den europæiske jødiske forening EJA forud for auktionen i et brev til auktionshuset.

Abdallah Chatilas køb af hatten med mere glæder rabbineren, der har inviteret den libanesiske rigmand til koncentrationslejren Auschwitz, hvor han skal modtage en pris.

Göring og Goebbels

Udover ting, som havde tilhørt Hitler, var der også genstande, som havde tilhørt hans elskerinde, Eva Braun, samt topnazisterne Hermann Göring og Joseph Goebbels, i alt 140 genstande, der alle blev solgt. Auktionshuset har indædt afvist kritikken af salget af nazieffekter. Folk køber ikke nødvendigvis naziobjekter for at dyrke dem i positiv forstand, sagde auktionshusets direktør Bernhard Pacher.

Han siger desuden, at auktionshuset har sørget for at tage forholdsregler, så at genstandene går til enten museer eller private samlere – men ikke de »forkerte hænder«.

Forfatter til flere bøger om Tyskland og nazismen og mangeårig lektor ved Københavns Universitet Karl Christian Lammers siger til TV 2, at frygten for førerdyrkelse måske er overdreven.

»Jeg kan ikke se, hvad det vil skade, at hans hat bliver solgt,« siger Karl Christian Lammers til TV 2.

En talskvinde for Keren Hayesod siger til CNN, at organisationen i øjeblikket er ved at finde ud af, hvordan man bedst kan håndtere donationen.

»Vi er allerede i færd med at konsultere med de relevante myndigheder og institutioner for at afgøre, hvad der skal gøres med disse ting. Keren Hayesod vil sikre, at disse ting behandles på en ansvarlig måde og på en måde, der respekterer menneskeheden og det jødiske folk,« skriver organisationen i en erklæring til CNN.

Det er langt fra første gang, at Hitlers ejendele er blevet solgt. I 2007 blev hans globus solgt, i 2014 et maleri og i 2017 hans røde krigstelefon, der gik for 1,7 millioner kroner.