Da Karsten var 16, dansede han rundt om juletræet med John og Yoko - nu sælger han unikt klenodie

Kassettebåndet blev optaget på en båndoptager, som drengene lånte i den lokale radiobutik, og båndet indeholder også en uudgivet Lennon-sang.

9. december 1969 rejste John Lennon og Yoko Ono til Danmark for at opsøge Yokos eksmand, filmkunstneren Anthony Cox, som sammen med sin nye kone Melinda var blevet ansat som lærere på Verdensuniversitet i Thy.  Det skrev Nordjyske i 2010. Arkivfoto fra 1971. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det syntes umuligt for den dengang 16-årige Karsten Højen og hans tre klassekammerater, Jesper Jungersen, Herluf Jacobsen og Kim Jensen, at idolet og Beatles-medlemmet John Lennon samt hans kone, sangeren og kunstneren Yoko Ono, opholdt sig i Thy i slutningen af 1969 og begyndelsen af 1970. The Beatles blev opløst få måneder efter.

Kassettebåndet fra interviewet, der blev optaget 5. januar 1970, kommer nu på auktion hos Bruun Rasmussen, skriver auktionshuset i en pressemeddelelse. Du kan høre klip fra båndet i bunden af artiklen.

Karsten Højen læste dengang i Fjerritslev Avis, lørdag 3. januar, at John og Yoko boede i et lille hus nær Fjerritslev.

»Da vi læste, at John og Yoko skulle komme hen på vores egn, som jo er langt ude på landet i Nordjylland, så var vi ikke i tvivl om, at vi skulle møde dem. Det lå os meget på sinde at arbejde for fred, og der var de, John og Yoko, jo de helt store fredsapostle. Det var ikke, fordi vi ville møde en Beatle, det var, fordi vi ville møde John,« fortæller Karsten Højen til Berlingske.

Drengene kom helt tæt på superstjernen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat/Bruun-Rasmussen.

Men da Karsten Højen ankom til huset om søndagen, var John Lennon og Yoko Ono væk. Heldigvis skulle der være pressemøde dagen efter i Thy, men det var den dag, drengene havde første skoledag.

Hele historien er god, men lang, og den kan snart høres ved et arrangement hos Bruun Rasmussen. Men den ultrakorte version er, at der var en lang række forhindringer inden interviewet, men med hjælp fra en skoleforstander, en far med en bil, en storebror med kørekort, en lokal vognmand, en lokal radioforhandler og en veninde med et kamera fik drengene til sidst kæmpet sig gennem en snestorm og med lidt hjælp fra forstanderen for Æ Verdensuniversitet i Thy, Åge Rosendahl, fik de fire drenge lov til at møde John Lennon og Yoko Ono.

»Generationskløften var jo stor dengang, så mens de andre fremmødte lidt ældre journalister var meget kritiske, så fik vi hurtigt skabt en bedre forbindelse til John og Yoko. John Lennon endte jo med at spille et par sange for os, og vi dansede også om juletræet med John og Yoko,« siger Karsten Højen og fortsætter:

»Det var en oplevelse for livet, og det siger også noget om, at tiden var en helt anden. Fire drenge kunne bare tage op og møde en af verdens største stjerner. Det tror jeg ikke, man ville kunne i dag,« siger han.

»Overraskende bevægende at høre hans stemme«

Beatles-relaterede genstande bliver solgt for enormt høje beløb. Eksempelvis blev et pladeomslag, som Lennon og Ono har signeret, solgt for 33.000 kroner ved en auktion med en lang række Beatles-genstande i 2019.

Kammeraterne har da også siden 2002 opbevaret kassettebåndet i en bankboks, da de fandt ud af, at det havde en værdi. Med på båndet er også en endnu uudgivet Lennon-sang, »Radio Peace«, som Lennon spillede og sang for drengene.

John Lennon og Yoko Ono ankom til Thy sent i december 1969 og fejrede jul i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat/Bruun-Rasmussen.

Bruun Rasmussen forventer stor interesse for båndet, siger Alexandra Nilsson, der er vurderingssagkyndig hos auktionshuset, i en pressemeddelelse.

»For mig personligt har det været overraskende bevægende at høre hans stemme. Det er utrolig levende og virker ikke, som om det er optaget for 50 år siden. Hans budskab om verdensfred er desværre stadig meget aktuelt, og man kan kun forestille sig, at han i dag ville sprede det samme positive budskab, hvis han levede,« siger Alexandra Nilsson.

Det var først i  december 1971, to år efter juleopholdet i Thy, at den nu klassiske julesang »Happy Xmas (War is over)« blev udgivet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat/Bruun-Rasmussen.

Man kan i forbindelse med eftersynet møde Karsten Højen og høre ham fortælle om sine oplevelser, når han taler hos Bruun Rasmussen i Bredgade 20. september kl. 16. Her vil dele af båndet også blive afspillet. Kassettebåndet er vurderet til 200.000-300.000 kroner, og sidste frist for bud er 28. september.