Bøger påvirker din hjerne

Ny forskning viser, at romaner kan skabe målbare ændringer i hjernen, der varer flere dage efter bogen er lagt tilbage på hylden.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I julen, der netop er kommet og gået, har der med garanti ligget mange bøger under juletræet. Skønlitterære bøger, biografier og historiske bøger. Og bøgerne kan faktisk have direkte virkning på hjernen, viser en ny undersøgelse foretaget af forskere på Center for Neuropolicy på Emory University i Atlanta, USA. Det skriver Futurity, der producerer nyheder fra verdens top-universiteter.

Resultatet af undersøgelsen viser, at der forekommer ændringer i hjernens hvilestadie i nogle dage, efter at en bog er læst færdig.

"Vi vidste allerede, at gode historier kan give dig en evne til at sætte dig i hovedpersonens sted - rent billedligt talt. Men nu kan vi se, at der også sker noget biologisk med dig, når du læser en bog. De neurale forandringer, vi fandt, kunne associeres med de fysiske fornemmelser og bevægelsesmønstre, der ville opstå, hvis du rent faktisk var hovedpersonen. På den måde transporterer romanen dig nærmest over i hovedpersonens krop," fortæller Gregory Berns, neurolog og hovedforfatter på undersøgelsen til Futurity.

Forsøget blev foretaget på 21 personer henover 19 på hinanden følgende dage. Under forsøget fik deltagerne først målt deres hjerne i en fMRI-scanner hver dag i fem dage.

Dernæst fik de besked på at læse et nyt kapitel af romanen Pompeji hver aften i ni dage. Bogen er baseret på det virkelige liv omkring vulkanen Vesuv før det store altødelæggende udbrud i år 79 e.Kr. og en mands kamp for at redde sin elskede, inden byen bliver jævnet med jorden. Lige netop den bog blev udvalgt, fordi den knytter sig tæt op ad virkeligheden og har en stærk fortællelinje, fortæller Gregory Burns.

Morgenerne efter forsøgspersonerne havde læst en del af bogen, kom de i scanneren, og her stod det klart, at der var øget aktivitet i den del af hjernen, der er forbundet med modtagelighed over for sprog - også selvom det var timer siden, kapitlet var blevet læst. I de sidste fem dage af forsøget blev forsøgspersonerne igen scannet hver dag uden at have læst noget i mellemtiden, og den øgede aktivitet var stadig at spore.

Hvad man kan bruge denne information til er endnu uvist, men som Gregory Burns siger:

"Vi ved endnu ikke, hvor længe aktiviteten i hjernen kan blive ved, men det tyder på, at din favoritroman kan have større og længerevarende effekt på din hjernes biologi, end du lige går og tror."