Annonce
Annonce

Netværket er rygraden i virksomhedens digitalisering

I dag er alt afhængigt af netværket, lige fra produktions- og overvågningsanlæg til bygningsinstallationer og meget mere. Foto: Conscia Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske virksomheder er dybt afhængige af deres netværk. Alle dele af forretningen er forbundet via netværket, og hvis det går ned, gør det for alvor ondt på virksomheden.

Sponseret af Conscia

Af Lars Bennetzen

Idag snakker vi om, at vi er kommet til den fjerde industrielle revolution, hvor der er fokus på integrationen mellem den digitale og fysiske verden.

»Næsten alle enheder til fx styring, målinger og transaktioner og indhold som fx data, musik og video er nu blevet digitaliseret,« fortæller Peter Rafn, adm. dir. hos Conscia.

Han husker en tid, hvor det ikke var en katastrofe for en virksomhed, hvis netværket gik ned.

»Før netværket blev virksomheders livsnerve, kunne man bruge disketter eller usb-nøgler til at flytte filer med, netværket var bare noget, der understøttede kontorautomatisering. Oprindeligt var det en sammenbinding af computere og printere på kontoret,« siger Peter Rafn.

I dag er alt afhængigt af netværket, lige fra produktionsstyrings- og overvågningsanlæg til bygningsinstallationer og meget mere.

»Al anden teknologi i virksomheden er forbundet til netværket. Al infrastruktur, der før var separat og i siloer, kører nu i virksomhedens it-netværk,« fremhæver Peter Rafn.

Det betyder, at det gør ondt på virksomheden, når netværket går ned, og man er nødt til at tænke over, hvordan man på en sikker måde kan få alle maskiner, teknologier og produktionsapparater over på netværket.

»Det er et skisma, for netværket var oprindeligt tænkt som en åben verden. Det var godt for udviklingen, at der var adgang for alle, alle steder fra. Men bagsiden er, at sikkerheden bliver en kæmpe udfordring,« siger Peter Rafn og fortsætter:

»Derfor skal du forstå dit netværk. Du skal segmentere det, holde det i form og sørge for, at du ikke har gammelt udstyr med svagheder koblet på dit netværk.«

Noget af det, du som virksomhed skal spørge dig selv om, er, om du virkelig kender dit netværk og dets tilstand. Det er Conscias kerneydelse at kortlægge, videreudvikle og sikre netværk for virksomheder og organisationer.

»Netværk knopskyder over tid, og hvis du ikke har overblik over dit netværk, kan du ikke vokse og skalere det effektivt,« pointerer Peter Rafn.

»Gevinsten er derimod stor, for når du først forstår, hvad der sker på dit netværk, giver det et unikt indblik i din egen forretning, og du får lettere ved at bringe netværket i topform. Infrastrukturen er virksomhedens rygrad og fundamentet for digitalisering af forretningen, og hermed bliver det et direktionsanliggende,« slutter Peter Rafn.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Digitalisering af erhvervslivet'. Se alle artikler her