Annonce
Annonce

Kunstig Intelligens: Derfor skal du frygte for dit job

PR-foto: Jan Madsen, Professor, Sektionsleder, Vicedirektør, DTU Compute
Læs mere
Fold sammen

Leder af Jan Madsen, Professor, Sektionsleder, Vicedirektør, DTU Compute

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Robotics og Kunstig Intelligens'. Se alle artikler her

Vi befinder os i starten af en ny æra, som vi i mangel af bedre kalder den fjerde industrielle revolution. Det er her kunstig intelligens for alvor kommer til at udfolde sit potentiale, med fare for vores job.

Den første industrielle revolution erstattede muskelkraft med damptryk til at drive vores maskiner. Den anden elektrificerede maskinerne og gjorde os i stand til at masseproducere. Den tredje, automatiserede vores maskiner ved hjælp af algoritmer. Disse algoritmer beskriver præcist hvad maskinen skal gøre. Fælles for disse tre industrielle revolutioner er, at de alle efterlod os med frygten for at maskinerne ville overtage vores job. Men selvom maskiner overtog mange af vores manuelle job, så skabte de endnu flere nye job – maskinerne skulle jo serviceres, udvikles, integreres og programmeres til at løse nye opgaver.

Så hvorfor er det, at vi igen frygter for vores job? Hvorfor skulle historien ikke bare gentage sig? Der er én meget væsentlig forskel fra tidligere – maskiner i dag kan lære og det med en formidabel hastighed. De arbejder 24/7, gennemsøger databaser og kan reagere på millisekunder. Det gør dem i stand til at konkurrere med eksperter! Maskiner bliver selv-lærende og kan dermed hele tiden forbedre sig selv. Konsekvensen af dette er ikke kun at der bliver brug for langt færre job, men også en kraftig reduktion af vores rolle som opfindere og udviklere af ny teknologi!

Kunstig intelligens er ikke en ”ting” der besidder menneskelig intelligens eller har en bevidsthed, men et fagområde! Et fagområde hvor man udvikler og anvender videnskabelige, matematiske og ingeniørmæssige metoder til bl.a. selv-lærende algoritmer. Disse algoritmer har bevæget sig fra at være orakler (søgemaskiner), der på ingen tid kan give os svar på næsten alt, til agenter (personlige assistenter) vi kommunikerer med og som lære at afkode, hvad vi har brug for. Men hvad sker der når vores algoritmer begynder at dele data om os? Bliver de i stand til at manipulere os til at træffe beslutninger, som vi selv tror vi har besluttet?

Industri 4.0 er drevet af digitaliseringen, men omfatter også bio, nano og cognitive teknologier. Teknologier der alle er i hastig udvikling og hvor synergi imellem dem skaber en mangfoldighed af nye muligheder – og en række etiske og filosofiske spørgsmål. Uafhængigt af vores baggrund og holdninger, så er det afgørende vigtigt, at vi får en bred og saglig debat, så vi ikke ender med at frygte ny teknologi, men formår at udnytte den til gavn for os alle. Deltag i debatten og høre om de nyeste teknologier og deres anvendelser på High Tech Summit på DTU den 20-21 september.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Robotics og Kunstig Intelligens'. Se alle artikler her