Annonce
Annonce

Har virksomheden de rigtige bygninger de rigtige steder?

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Når virksomhedens topledelse skal finde den rette lokation til lagerbygninger, produktionshaller og kontorer, handler det ikke kun om at finde en ledig bygning eller en ledig grund til at bygge på. Placering handler i stor grad om infrastruktur og hensyn til medarbejderne.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Strategisk Outsourcing'. Se alle artikler her

Af Kasper Nesager-Hansen

Placeringen af en lagerbygning eller en fabrik kræver logistiske overvejelser, da man skal have fragtet gods til og fra virksomheden. Derfor hjælper det ikke, at man er langt væk fra eksempelvis motorveje eller havne. Samtidig hjælper det ikke noget, at man placerer en kontorbygning på en adresse, som medarbejderne ikke finder attraktiv.

Svend Bie ser absolut intet nyt i udfordringerne med at finde den rette placering til virksomheden. Han ser tilbage på den danske industri i 1700-tallet, hvor man blev nødt til at placere sig langs Mølleåen for at få den fornødne energi. Uden denne energi kunne man ikke lave industri. Svend Bie er direktør for non-profitforeningen, Dansk Facilities Management netværk.

De menneskelige hensyn
I dagens Danmark kan man finde energiforsyninger overalt, så dette er ikke længere en faktor, man skal placere sig efter. Der er til gengæld den menneskelige faktor, som vejer tungt, siger Svend Bie:

»Den faktor, vi kan se i dag, der er vigtig for mange virksomheder er at være lokaliseret efter medarbejderne. Hvor kan man tiltrække, fastholde og få det rigtige samspil med de rigtige medarbejdere?«

Medarbejdere i dag er ikke længere interesserede i livslange ansættelser. De shopper gerne rundt efter arbejdspladser, og dette er med til at stille krav til virksomhedens placering, fordi medarbejderne leder efter virksomheder, der ligger et sted, hvor det er nemt at komme videre til nye udfordringer.

En virksomheds topledelse bliver, ifølge Svend Bie, nødt til at se bort fra, at medarbejderne søger over på den anden side af gaden, når de ikke længere føler sig udfordret i deres nuværende stilling. Omvendt, mister man én medarbejder til nabovirksomheden, kan man have held med at finde en ny fra en anden virksomhed i nabolaget, fordi virksomhederne i dag er placeret i klynger. Samtidig påpeger Svend Bie, at det er ledelsens ansvar at få så meget ud af den enkelte medarbejder som muligt, før vedkommende søger videre.

Fast ejendom hører fortiden til
Videnstunge og innovative virksomheder ser også en værdi i at placere sig tæt på de danske universiteter, fordi det er der, hvor de unge, nye talenter findes. Virksomhederne får også nemmere adgang til den viden, universiteterne besidder. Ser man på Microsofts nye, danske hovedkvarter i Lyngby, er det ikke et tilfælde, at man har valgt at placere sig meget tæt på Danmarks Tekniske Universitet.

Svend Bie fortæller, at valget af placering skal ses ud fra et score card, hvor man samler de parametre, man vægter højt. Får man eksempelvis ofte besøg af kunder, er en lokation på tæt på Københavns Lufthavn essentiel.  Topledelsen skal derefter prioritere, hvilke faktorer betyder mest og vælge lokationen derefter.

Til spørgsmålet om hvordan virksomhedens ledelse ved, at man er i de rigtige bygninger, svarer Svend Bie:

»Det gode, gamle danske begreb, fast ejendom, er efterhånden misvisende. Ejendom i dag er ikke længere fast, men flydende. Virksomhederne er i dag meget mere agile, og de tilpasser hele tiden deres bygninger til det, de har brug for«.

Skiftet fra fast ejendom til flydende ejendom skyldes i høj grad tiden, vi lever i, med rivende teknologisk udvikling, og virksomheder, der enten bliver opkøbt eller fusionerer. Svend Bie fortæller, at virksomhederne bruger store summer på hele tiden at tilpasse sig en ny virkelighed, og derfor er den rigtige bygning, det rigtige sted ikke nødvendigvis den samme som i morgen.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Strategisk Outsourcing'. Se alle artikler her