Politisk teater om meningsmålinger

Når der er tale om fremgang, er det mest bekvemt for politikerne at tale en meningsmålings validitet op, mens det er mest bekvemt for dem at tale den ned, når der er tilbagegang – og det gør de så.

Næsten 400 lyttede til Lars Løkke Rasmussen, da han lagde vejen forbi Stoholm uden for Viborg til et debatmøde om landbrugets vilkår. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et særligt politisk teater udspiller sig i pressen stort set hver gang, et medie kommer med en ny meningsmåling om opbakningen til de politiske partier.

Ordførerne for de partier, der går frem, tillægger målingen pæn betydning og siger, at det ikke er spor overraskende set i lyset af deres partis gode takter og fremragende politik.

Men sjovt nok vil de selvsamme ordførere – når deres parti går tilbage – ofte sige, at de ikke tillægger målingen betydning, og at deres parti slet ikke styrer efter meningsmålinger.

Så er politikerne blevet skizofrene? Styrer partierne efter menings­målinger eller ej?

Ja, det ved gud de gør – og ikke mindst i øjeblikket, hvor vi nærmer os et folketingsvalg. Vi mærker det selv. Når Berlingske er på vej med en ny politisk måling, sætter partierne en jagt ind på at få vores nyeste Gallup-tal, inden vi selv har publiceret dem på Politiko.dk eller på papir.

Kamp om forspring

Politikere, spindoktorere og andre kampagnemedarbejdere kontakter stort set samtlige Berlingskes politiske medarbejdere telefonisk, på SMS eller via mail i et forsøg på at få nøgletallene udleveret på forhånd.

En spindoktor kan høste stor anerkendelse blandt kolleger og politiske chefer, hvis han eller hun er i stand til at skaffe resultatet af meningsmålinger. Ikke mindst i en situation, hvor statsminister Helle Thorning-Schmidt hver dag nøje skal afveje, om det er dagen, hvor hun skal trykke på valgknappen. Valget skal holdes senest 15. september.

Men partierne nøjes ikke kun med at jagte mediernes målinger, men styrer også benhårdt efter deres egne. Stort set alle partier foretager målinger af vælgernes foretrukne politiske interesser og temaer for at kunne målrette deres politik op til og under valget. Det være sig på alt fra velfærd til udlændinge­politik.

Målinger bruges til angreb

Men partierne laver også målinger for at finde de flanker, hvor de bedst kan angribe deres modstandere. For eksempel har Socialdemokraterne på den måde fundet frem til, at DF-vælgere generelt har stor antipati mod Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister, selv om det netop er ham, som DFs leder Kristian Thulesen Dahl peger på som Danmarks næste leder. Under valgkampen vil det derfor igen og igen lyde fra statsminister Helle Thorning-Schmidt & co., at en stemme på DF er en stemme på Lars Løkke Rasmussen i et forsøg på at trække vælgere tilbage over midten fra DF til S.

Så når politikerne nu i virkeligheden styrer så meget efter meningsmålinger, hvorfor kan de så ikke blive enige med sig selv om offentligt at fastholde, at de har stor tillid til dem?

Sandheden er naturligvis, at de blot udtaler sig i forhold til, hvad der er mest belejligt i situationen. Når der er tale om fremgang, er det mest bekvemt for politikerne at tale meningsmålingers validitet op, mens det er mest bekvemt for dem at tale den ned, når der er tilbagegang – og det gør de så.

Målinger er i sagens natur usikre

I virkelighedens verden er der rent faktisk en pænt stor statistisk usikkerhed knyttet til meningsmålinger. Som det fremgår af en artikel i Berlingske i dag om meningsmålinger, så er usikkerheden ikke blevet mindre af, at nogle institutter har taget mere usikre metoder i brug, herunder webpaneler i stedet for rundringninger, og løfter om muligheden for at vinde gaver ved at deltage. Dermed øges risikoen for misvisende resultater, og det kan forklare, at nogle målinger af og til viser meget pludselige – og ofte forkerte – udsving, hvor nogle partier går voldsomt frem og andre tilsvarende tilbage.

For ved meningsmålinger er det et væsentligt kriterium, at et repræsentativt udsnit af befolkningen har svaret. Men som eksperter påpeger, så er det en særlig gruppe af mennesker, der tiltrækkes af gavelotteriet.

Alligevel elsker politikerne meningsmålinger. For uanset hvad er det trods alt dem, der bedst kan give et fingerpeg om, hvorvidt man er på rette vej og rammer noget centralt hos vælgerne. Og intet er mere vigtigt for politiske partier på vej mod et valg.