Vestas ventes at få god start på 2013

Godkendelsen af en ny budgetpakke i USA ventes onsdag morgen at sende danske aktier højere fra åbningen. Ikke mindst Vestas ventes at stige, da budgetforliget også omfatter en forlængelse af en vigtig skatterabatordning, PTC, i yderligere et år.

ARKIVFOTO. En rutinemæssig procedure afslørede de to hemmelige aftaler, Vestas' tidligere koncernøkonomidirektør Henrik Nørremark har indgået i Indien for omkring et år siden. Aftalerne har kostet ham hans fratrædelsesordning. - Som en del af helt normale procedurer og kontrolmekanismer er der blevet foretaget en revision af nogle forskellige forhold i virksomheden. Det er i den forbindelse, vi har fået kendskab til de her sager, siger kommunikationsdirektør i Vestas, Morten Albæk. (se Ritzau historie 022225) VESTAS.: Vestas Logo på en nacelle i Vestas Wind Systems A/S - hovedkvarteret i Århus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

De britiske aktiefutures indikerer et plus på 1,7 pct. fra åbningen onsdag, og det tyske DAX-indeks indikeres åbne 2,3 pct. højere. Også i Asien er det amerikanske budgetforlig blevet fejret. Hang Seng-indekset i Hongkong stiger 2,2 pct.

Futuren på det brede amerikanske S&P 500-indeks ligger 0,3 pct. højere, men efter pæne stigninger mandag, da Wall Street tog forskud på aftalen ved at sende S&P 500 1,7 pct. højere.

Budgetaftalen, som er vedtaget i kongressen, efterlader dog stadig politikerne med en del arbejde. Aftalen udsætter dramatiske besparelser på de offentlige budgetter med to måneder. Politikerne er desuden blevet enige om at øge skatterne permanent for husholdninger, der tjener mere end 450.000 dollar om året.

- Vi har fået sat en prop i. Usikkerheden lurer stadig om hjørnet, men budgetaftalen er kommet på plads, og det er i hvert fald positivt, siger siger chef for skandinaviske aktier i Sydbank, Ole Kjær Jensen til Ritzau Finans.

Han venter fokus på Vestas, efter de amerikanske politikere er blevet enige - om end lidt sent - om en forlængelse af PTC-ordningen med et år. Ordningen giver skatterabat til vindmølleparker, således at ordningen nu også omfatter alle projekter, der sættes i gang i 2013. Aftalen stod ellers til at udløbe fra den 1. januar.

Vestas faldt i dagene op til årsskiftet med over 10 pct. til 31,86 kr. I dagene op til jul blev aktien handlet omkring kurs 34-35.

Især cykliske aktier ventes at stige onsdag som følge af den amerikanske budgetaftale.

Store stigninger i minesektoren lover godt for FLSmidth, der sluttede 2012 i kurs 327,20 kr. efter et fald på 1,1 pct. fredag.

Andre cykliske selskaber tæller A.P. Møller - Mærsks containerrederi. Flere af de asiatiske rederiaktier stiger onsdag. Det gælder eksempelvis Singapore-rederiet Neptune Orient Lines og Evergreen Marine med base i Taiwan, der ligger henholdsvis 2,6 pct. og 5,2 pct. højere. Fredag blev en truende strejke blandt havnearbejdere i 14 havne langs øst- og golfkysten i USA afværget.

Carlsberg rammes i 2013 af skrappere regler for salg af alkohol på det store russiske marked. Med indgangen til 2013 karakteriseres øl nemlig som spiritus i Rusland, og det betyder blandt andet, at kiosker ikke må sælge øl fra klokken 23.00 om aftenen og indtil klokken 8.00 om morgenen, rapporterer det russiske nyhedsbureau Interfax. De nye regler har dog længe været kendt på aktiemarkedet, der sendte Carlsberg 0,4 pct. højere til 554 kr. fredag.

Per Aarsleff vil være påvirket af, at aktien handles eksklusiv retten til udbytte for 2011/12 på 10 kr. Aktien steg fredag 2,4 pct. til 420 kr.