Venezuela vinder VM i aktieafkast i 2015 - og dog

Det kan godt være, at det danske aktiemarked er blandt verdens bedste, men aktierne i Venezuela er allerbedst.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: JORGE SILVA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aktierne på børsen i Caracas er steget omkring ti gange mere end det danske aktiemarked målt i den lokale valuta - bolivar fuerte - til den officielle kurs. Men det er ikke hele sandheden.

Justeret for udviklingen i den uofficelle kurs på den venezuelanske valuta er de venezuelanske aktier nok nærmere verdens værste.

Danske aktier er inden åbningen på årets sidste handelsdag - onsdag - steget knap 29 pct., mens aktierne i Caracas er steget knap 280 pct. i lokal valuta ifølge data fra Bloomberg.

Valutakursudviklingen slår dog voldsomme skår i glæden over tæt på en tredobling af aktiernes værdi.

INFLATION 180 PCT.

Inflationen - den årlige prisstigning - blev tilbage i oktober anslået til 180 pct. og den månedlige prisstigning i september var 16,9 pct. - den næsthøjeste nogensinde kun overgået af en stigning i marts 1989 på 21,27 pct. Centralbanken offentliggør ikke længere inflationstal. Sidste gang, at det skete var tilbage i 2014. Da var inflationen på årsbasis på 68,5 pct. - den højeste i verden dengang.

Den tårnhøje inflation er den væsentligste grund til svækkelsen af valutakursen.

UOFFICIEL BOLIVAR SVÆKKET MED FAKTOR OTTE

Den venezuelanske valuta har en officiel kurs på omkring 6,3 venezuelanske bolivar fuerte for en amerikansk dollar, eller 0,92 bolivar for en dansk krone, men det er den officielle, der kontrolleret og restriktionsbelagt af regeringen. Den uofficielle valutakurs er mange gange svagere.

Den uofficielle kurs for bolivar fuerte er 833 bolivar for en dollar her ved udgangen af 2015 mod under 100 for en dollar ved indgangen til året ifølge hjemmesiden dolartoday.com, der offentliggør den uofficielle kurs dagligt.

VERDENS VÆRSTE AKTIEMARKED

Og hvis der tages tages højde for udviklingen i den uofficielle kurs - den valutakurs, der kan veksles til uden restriktioner - er indekset reelt faldet med lige over 50 pct. da den uofficielle valutakurs er faldet med en faktor 8.

Indekset består af 15 af de mest likvide aktier, der handles på Caracas-børsen. Bolsa de Valores de Caracas er i årets løb steget fra indeks 3858 til indeks 14.515.

ØK FIK ØRERNE I VALUTAMASKINEN

ØK solgte tilbage i februar 2014 sine aktiviteter i Venezuela - Plumrose - blandt andet grundet valutaproblemerne. ØK kunne ikke hive penge hjem fra landet, og hyperinflationen ramte indtjeningen voldsomt.

ØKs daværende bestyrelsesformand forklarede tilbage i 2014 til Ritzau Finans salget af Plumrose-aktiviteterne med de massive problemer, som valutaudviklingen gav.

Regnskabet for de første ni måneder af 2013 viste ifølge de rapporterede tal en vækst i omsætningen til 6620 mio. kr. fra 5544 mio. kr. i samme periode af 2012, mens driftsresultatet (EBITDA) blev 534 mio. kr. mod 231 mio. kr.

Omregnet til den uofficielle valutakurs i Venezuela var omsætningen i årets første ni måneder ifølge ØK's egne beregninger imidlertid 2438 mio. kr., mens driftsresultatet (EBITDA) var 128 mio. kr.

ØK solgte Plumrose for 390 mio. kr., hvilket gav anledning til et ekstraordinært udbytte til ØK-aktionærerne på 200 mio. kr.

/ritzau/FINANS