Uskyldigt tysk ejerskifte bag SAS-aktiens optur

Rygterne om et Lufthansa-bud på SAS sivede fra Frankfurt, hvor en uskyldig transaktion i går pludselig sendte SAS-aktien til vejrs.

SAS-aktien steg fra morgenstunden med mere end 5 pct. i går på rygter i de finansielle miljøer om, at den tyske gigant Lufthansa var på vej med et bud på skandinaviske SAS.

Erhvervsmedier i hele Skandinavien dækkede sagen intenst, men i løbet af dagen dementerede både SAS og en af storaktionærerne, den danske stat, historien. Nu er det kommet frem via Reuters, hvordan historien formodentlig er startet.

Det var investeringsbanken Goldman Sachs, der pludselig stoppede sin dækning af Lufthansa-aktien, der fik spekulationerne til at rulle. Sagen er, at investeringsbankerne i nogle tilfælde midlertidigt stopper deres dækning af bestemte selskaber, hvis andre afdelinger i banken er inde som fortrolige finansielle rådgivere i transaktioner, der vedrører denne virksomhed. Det sker for at fjerne enhver mistanke om urent trav.

I tilfældet med Lufthansa havde Goldman Sachs´ "pause" i dækningen af Lufthansa-aktien dog ikke noget med et bud på SAS at gøre. Men Goldman Sachs var rådgiver i en anden transaktion, der vedrører Lufthansa.

Luftfartsselskabet er nemlig ved at sælge sin 50 pct. store aktiepost i rejseselskabet Thomas Cook til den tyske detailgigant KarstadtQuelle. Dem er Goldman Sachs rådgiver for og det kan have fået investeringsbanken til midlertidigt at suspendere sin dækning af Lufthansa-aktien.