Tirsdagens obl.: Zew-barometer trak kurserne højere

Det danske obligationsmarked lukkede tirsdag med en mindre kursfremgang under lav aktivitet. Investorerne har indtaget en afventende position forud for aftenens rentemøde hos den amerikanske centralbank. Investorerne hælder mest til en rentenedsættelse på 25 basispoint til 4,25 pct., mens der er indkalkuleret en sandsynlighed på 28 pct. for en rentenedsættelse med 50 basispoint. Det tyske Zew-barometer skuffede en anelse med et større fald end ventet.

Den toneangivende danske statsobligation, 4 pct. 2015, lukkede tirsdag 0,23 point højere i kurs 98,16 med en effektiv rente på 4,27 pct. Blandt realkreditobligationerne lukkede 4-35'erne 0,03 højere i kurs 89,00 med en effektiv rente på 5,20 pct.

Det tyske Zew-erhvervstillidsbarometer skuffede nok engang analytikerne for december. Barometeret kom ind på minus 37,2 sammenlignet med minus 32,5 måneden forinden. Analytikerne havde ventet et fald til minus 34,5. Barometeret hører til blandt de meget svingende, hvilket mindsker dens betydning.

- Vi har endnu ikke set lyset for enden af tunnelen hvad angår kreditmarkedsproblemerne, og det er derfor, at det tyske Zew-barometer fortsætter med at skuffe analytikerne, udtalte obligationsstrateg hos investeringsbanken Calyon, Orlando Green, til Bloomberg News. Det er svært at kunne forestille sig, at renterne skal meget højere fra det nuværende niveau på kort sigt, vurderede strategen.

Handelsbanken pointerer, at Zew-barometeret som oftest er kraftigt påvirket af uro på de finansielle markeder og kan ofte vise overreaktioner på finansielle uroligheder, som ikke har grobund i egentlige realøkonomiske problemer. Ikke desto mindre er den udprægede grad af pessimisme i Zew-barometeret en klar påmindelse om, at risikoen for skuffelser på den økonomiske vækstfront i euroområdets største økonomi er stigende, skriver banken i en kommentar.

Tirsdag aften vil al fokus være rettet mod rentemødet hos den amerikanske centralbank. Investorerne har sat næsen op efter en rentenedsættelse på 25 basispoint til 4,25 pct. Den amerikanske centralbankchef Ben Bernanke og vicechef Donald Kohn har begge for nyligt lagt fokus på kredit- og likviditetskrisens effekt på den økonomiske vækst. Der kalkuleres med 28 pct. sandsynlighed for en større rentesænkning på 50 basispoint.

Ved dansk lukketid kostede en euro 1,471 dollar, og dermed lå euroen lidt svækket mod dollar. Den amerikanske tiårige T-bond lå ved dansk lukketid 15/32 højere i kurs 101 6/32 med en effektiv rente på 4,10 pct.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )