Solen skinner på fondsbørsen

De europæiske futures indikerede længe en afdæmpet åbning omkring uændrede niveauet, men fra start mandag er det gode humør fundet frem.

Det sender det danske marked pænt op fra start, og den udvikling ses også i resten af Europa. I front i Danmark ligger Novozymes, Mærsk og Vestas.

Samlet stiger det toneangivende C20 Cap indeks med 1,0 pct. til 557,88 point.

Blandt de mest stigende aktier ligger A.P. Møller - Mærsks B-aktier, der stiger 1,6 pct. til 41.680 kr. Det sker, efter at tal fra Shanghai Shipping Exchanges viste en umiddelbar pæn succes for den markante rentestigning, der træder i kraft i dag mandag.

A.P. Møller - Mærsk havde varslet en ratestigning på 950 dollar mellem Asien og Europa, en rute, der har været under voldsomt pres. I ugen, der sluttede i fredags, steg raterne således med hele 174 pct. til 1409 dollar per tyvefodscontainer, teu, viser den seneste opgørelse fra Shanghai Shipping Exchange.

Raterne har længe befundet sig på et stærkt tabsgivende niveau for rederierne, som derfor et efter et havde varslet store stigninger i fragtpriserne for at genoprette indtjeningen.

Også Vestas har en god start på ugen med en stigning på 1,4 pct. til 82,50 kr. Det sker efter fredagens ordre på 107 MW til Australien og nyheden om en mindre ordre på 22 MW til svenske Eolus mandag morgen.

Vestas skal levere 11 V90 2.0MW-møller - altså samlet 22 megawatt, meddeler det svenske selskab i en pressemeddelelse mandag. Møllerne skal leveres til parkerne Jung-Åsa og Stenkulla i Vara kommune samt Nyckeltorp i Skara kommune. De 11 møller, der er en del af en tidligere indgået rammeaftale, skal efter planen installeres i foråret 2014.

I bunden af indekset ligger Lundbeck og Jyske Bank, det falder 0,2 og 0,2 pct. til 102 og 215,70 kr.

På sin blot anden dag på børsen falder Matas med 0,4 pct. uden for C20-indekset til 118,5 kr. Noteringsprisen var 115 kr.

- Vi har svært ved at forestille os, at aktien bliver sendt ned under emissionskursen (115 kr.) den første måneds tid. Vi finder det overvejende sandsynligt, at der vil være professionelle investorer, der gerne vil have aktien i sin portefølje på grund af sin defensive karakter, skrev Aktieugebrevet mandag morgen.

Ugebrevet vil dog ved fortsatte svaghedstegn på 1-2 måneders sigt "overveje at sætte aktien af".

- Men det vil også meget afhænge af udviklingen på det generelle aktiemarked. Desuden vil det også have betydning for os, at det bliver yderligere bekræftet, at danskernes privatforbrug nu så småt er begyndt at gå frem igen. Vi har de seneste 2-3 uger set tegn på dette, og det kan få stor betydning for Matas’ omsætning, vurderer ugebrevet.

/ritzau/FINANS