Schweiz stemmer om størrelsen på guldreserver

Den 30. november skal schweizerne stemme om et lovforslag, der kan tvinge landets centralbank (SNB) til at fordoble dens guldreserver. Udmeldingen har rystet guldmarkedet og møder kritik fra erhvervslivet og lovgivere.

Schweizerne skal stemme om et lovforslag, der kan tvinge landets centralbank (SNB) til at fordoble dens guldreserver. Fold sammen
Læs mere
Foto: VALENTIN FLAURAUD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Intentionen med de potentielt nye regler er at komme af med den store mængde devaluerede euro, som landet har oplagret, og i stedet øge guldreserverne.

Det skriver Wall Street Journal.

Initiativtagerne bag afstemningen er landets konservative parti, der ser det som et problem, at Schweiz i et forsøg på styrke schweizerfrancen nu sidder med store mængder euro. De anklager SNB for ikke at forvalte landets rigdomme ordentligt og ønsker ikke landet unødigt forbundet med euro.

Forslaget møder skarp kritik, særligt fra SNB, der advarer om, at tiltaget vil forhindre centralbanken i at agere frit på markedet og derudover gøre økonomien særligt følsom over for volatile guldpriser.

Landets regering og parlament samt indflydelsesrige erhvervslobbyer rådgiver vælgerne til at stemme imod. En meningsmåling fra november forudser, at 19 pct. vil stemme for og 47 pct. imod.

Udsigterne til et muligt opkøb af guld fra SNB har allerede fået guldpriserne til at stige på markedet.