SAS-aktien smurt til højere luftlag grundet lave oliepriser

Foto: Søren Bidstrup. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Mens en del af aktiemarkedet glider i de lave oliepriser, er det vand på SAS' mølle at oliepriserne er under pres. For når olien bliver billigere, falder prisen for at få og holde et fly i luften også.

SAS-aktien er den seneste uge steget fra 16 kr. til 17,80 kr. eller mere end 10 pct. - endda i generelt negative aktiemarkeder. Alene fredag er aktien steget med 2,3 pct.

- Den stigende aktiekurs hænger direkte sammen med de faldende oliepriser. Mange aktier falder, fordi er der usikkerhed omkring oliekollapset, siger Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

- Jeg mener, stigningen er berettiget. Jeg synes, der er gået lang tid, hvor investorerne ikke har værdsat, at SAS rent faktisk er begyndt at tjene penge, siger aktieanalysechefen.

SAS kommer med regnskab for fjerde kvartal på onsdag.

Her venter Sydbank, at årets resultat vil ende som et overskud på 759 mio. svenske kr. mod et underskud i 2013/14 på 894 mio. svenske kr.

- Medvind fra lavere brændstofpriser giver et markant indtjeningsrygstød, ligesom 4XNG (strategiplan, red.) skal sænke omkostningerne med 1 mia. svenske kr. i 2015/16. Til gengæld kommer der pres på yielden, når kunderne skal have gavn af brændstofprisfaldene. Samlet forventer vi dog en positiv effekt, og SAS' prognose fra årets start bør minimum pege mod "overskud", skriver Jacob Pedersen i sin analyse af selskabet.

- Man har i SAS været nødsaget til at udskyde dele af 4XNG nogle gange. Men planen er på inden måde afsporet. Rent faktisk ser vi lige nu nye tider hos SAS, hvor man er ude og ansætte piloter og kabinepersonale, og hvor man varsler med nye langdistanceruter, siger aktieanalysechefen.

- Spørgsmålet er bare, hvor lang tid festen kan blive ved. For i den branchen varer den sjældent ret længe, siger Jacob Pedersen.