Råvarer: Overudbud af olie synes at fortsætte i 2016

Oliemarkedet er fortsat præget af det store overudbud.

Foto: KHALIL ASHAWI. - Hvis Iran producerer lige så meget, som der er planer om i det allerede overforsynede marked, er der så afgjort mindre håb for markedet i første halvdel af næste år. Landets eksportambitioner vil blive årsag til lavere priser, siger seniorråvareanalytiker Hong Sung Ki fra Samsung Futures i Seoul til Bloomberg News.
Læs mere
Fold sammen

Overproduktionen har sammen med Organisationen af Olieeksporterende Landes (Opec) effektive dødsstød til produktionsbegrænsninger tidligere i december sendt Brent-olie ned mod den laveste årsgennemsnits-pris i 11 år.

Og overproduktionen ser ud til at fortsætte ind i 2016.

- Hvis Iran producerer lige så meget, som der er planer om i det allerede overforsynede marked, er der så afgjort mindre håb for markedet i første halvdel af næste år. Landets eksportambitioner vil blive årsag til lavere priser, siger seniorråvareanalytiker Hong Sung Ki fra Samsung Futures i Seoul til Bloomberg News.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster mandag morgen 37,70 dollar mod 37,90 dollar torsdag eftermiddag og 37,15 dollar onsdag eftermiddag, før de danske markeder lukkede for juleferien.

Den amerikanske WTI-olie handles samtidig til 37,80 dollar mod 37,85 dollar torsdag eftermiddag og 37,20 dollar onsdag eftermiddag.

På guldmarkedet søger investorerne indikationer om inflation i USA, da det vil styre tempoet i Federal Reserves rentestigninger i 2016.

- Markedet vil se nøje på inflationstallene. En stigning i inflationsforventningerne vil styrke muligheden for yderligere renteforhøjelser fra Federal Reserve, og det vil påvirke ædelmetallerne, vurderes det i et notat fra Huatai Great Wall Futures ifølge Bloomberg News.

En gradvis stigning i inflationen understøtter Federal Reserves beslutning om at hæve renten.

En troy ounce guld koster mandag morgen 1073 dollar mod 1075 dollar torsdag eftermiddag, og 1069 dollar før de danske finansielle markeder startede juleferien.

Blandt industrimetallerne ser markedet frem mod de kommende kinesiske PMI data som offentliggøres sidst på ugen. Investorerne håber på positive data, som kan understøtte den grundlæggende positive tone i markedet.

Mandag morgen koster et ton kobber 4640 dollar mod 4679 dollar torsdag eftermiddag og 4718 dollar onsdag sidst på dagen.