Analytiker om kinesiske BNP-tal: Omstilling i Kina rammer hele verden

Den kinesiske økonomiske fremmarch er snublet over endnu en sten på vejen, og BNP-tal for tredje kvartal viste en stigning på 6,9 pct. mod forventede 6,8 pct. der er dog tale et fald i forhold til måneden.

Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kinesiske økonomiske fremmarch er snublet over endnu en sten på vejen, og BNP-tal for tredje kvartal viste en stigning på 6,9 pct. mod forventede 6,8 pct. Selv om det var en smule bedre end ventet, er der tale om et fald fra 7,0 pct. kvartalet før. Også industriproduktionen kom en tand ned i gear til 5,7 pct. i september mod forventede 6,0 pct.

- Det er meget tæt på de laveste niveauer, som Kina ramte under finanskrisen i 2008, hvor industrivæksten bundede i 5,4 pct. Tal for investeringsvæksten viste et nyt lavpunkt med at falde til 10,3 pct. for årets tre første kvartaler, hvilket er det laveste niveau i 15 år. I stedet trækker forbrugsvækst og servicesektoren mere, påpeger Danske Banks chefanalytiker, Allan von Mehren.

Han siger, at tallene samlet set ikke peger på, at Kinas økonomi er ved at kollapse, men at den kinesiske regering formår at lægge an til en blød landing for kinesisk økonomi med vækst tæt på vækstmålet for i år på 7 pct.

- Hvad der er en blød landing for Kina, føles dog i høj grad som en hård landing for resten af verden. Kinas importvækst er decideret negativ, hvilket hænger sammen med, at Kina er i gang med en hastig rebalancering af økonomien væk fra industri og investeringer og over mod forbrug og service, siger Allan von Mehren.

Når en stor økonomi som Kina lægger om, rammer det resten af verden. Og ikke mindst de råvareeksporterende Emerging Markets rammes temmelig hårdt. Eksempelvis er Brasilien, som har været storeksportør af råvarer til Kina, ramt hårdt, og en væsentlig del af forklaringen på Brasiliens nuværende recession skyldes den hastige omstilling af Kina.

- Den gode nyhed er altså, at Kinas økonomi ikke viser nogen tegn på at være ved at kollapse men tværtimod vokser pænt. Den dårlige nyhed er dog, at væksten er trukket af sektorer, og derfor føles som en særdeles hård landing. Dette billede vil næppe ændre sig. Verden skal med andre ord til at tilpasse sig en ny virkelighed i Kina, og lande der eksporterer mange råvarer til Kina skal igennem en omstillingsproces, der godt kan blive langvarig, siger Allan von Mehren.

Set med danske briller betyder det, at virksomheder med stor eksponering mod kinesisk industri ikke skal forvente, at vækstraterne kommer nævneværdigt op fra de nuværende lavere niveauer.

- Til gengæld er der muligheder for virksomheder rettet mod forbrugersegmentet og servicesektoren, lyder det fra chefanalytikeren.