Råvarer: Olie fortsætter nedtur

Prisfaldene i oliemarkedet synes uden ende og sidste uges massive fald fastholdes mandag morgen.

Mærsk oliefelt i Algeriets ørken. Fold sammen
Læs mere
Foto: BENT SØRENSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det igangværende produktionsoverskud har ingen udsigt til at blive reduceret. Irans stedfortrædende olieminister Amir Hossein Zamaninia siger ifølge Bloomebrg News, at der "absolut ikke er nogen chance" for at Iran vil udskyde planerne om at øge produktionen selv som priserne falder.

- Priskrigen vil sandsynligvis trække ud indtil udgangen af næste år. Saudi Arabien vil ikke være i stand til at reducere sin produktion, mens Iran fortsætter med at øge produktionen, siger råvareanalytiker Hong Sung Ki fra Samsung Futures i Seoul til Bloomberg News.

Oliepriserne er faldet til niveauer som ikke er set siden den globale finanskrise højdepunkt, og Opecs stædige strategi, som går på om at forsvare markedsandele mod højomkostnings-producenter, medfører rekordstort produktionsoverskud.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster mandag morgen 37,65 dollar mod 38,50 dollar fredag eftermiddag.

Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 35,50 dollar mod 36,00 dollar fredag eftermiddag.

På guldmarkedet er handelen mere eller mindre gået i stå. Markedet følger blot dollarbevægelserne, mens afslutningen af det pengepolitiske møde i den amerikanske centralbanks Federal Open Market Committee (FOMC) onsdag afventes.

- Det ser ud som om, at alle har taget ophold på sidelinjen eller har fået positionerne på plads, så det kommer til at være et temmelig afdæmpet marked op til mødet, vurderer senior råvarestrateg Daniel Hynes fra på Australia & New Zealand Banking Group i Sydney ifølge Bloomberg News.

En troy ounce guld koster mandag morgen 1076 dollar mod 1075 dollar fredag eftermiddag.

Blandt industrimetallerne har investorerne langt om længe fået lidt positivt nyt. En overraskende høj kinesiske industriproduktion lægger en solid hånd under markedet, mens den vigende dollar giver højere afregningspriser.

Samtidig har minegiganter som Freeport McMoran og Glencore oplyst om planer for at reducere produktionen.

Fredag morgen koster et ton kobber 4682 dollar mod 4673 dollar fredag eftermiddag.