Pandora-nedtur koster aktionærerne 5 mia. kr.

Pandora-aktien bliver sendt baglæns tirsdag morgen, fordi smykkeselskabets salg i de sidste tre måneder af 2016 ikke kunne leve op til forventningerne på aktiemarkedet.

Salget lød i fjerde kvartal på 6602 mio. kr. - 52 mio. kr. lavere end ventet - mens omsætningen på det amerikanske marked var omkring 150 mio. kr. under forventningerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Aktien falder 5 pct. til 836,50 kr., og i kroner og øre svarer det til et dyk i markedsværdien på 5,2 mia. kr. til 98 mia. kr.

»Toplinjen i fjerde kvartal var til den svage side, men vi synes ikke, at det er så alarmerende, fordi det blandt andet skyldes, at Pandora har lukket ned for salg hos forhandlere i USA,« siger Martin Munk, der er aktierådgiver i Jyske Bank.

»Det ser vi som positivt på den lange bane, fordi det er egentlig et udtryk for, at man vil have mere salg tilbage til egne butikker,« siger han.

Han henviser til, at Pandora i fjerde kvartal er stoppet med at sælge i 650 butikker, der tidligere har solgt Pandora-smykker, og samtidig har lukket ned i 50 butikker, hvor der tidligere var en dedikeret Pandora-afdeling.

Til gengæld har smykkeselskabet åbnet 27 Pandora-butikker i USA over det seneste år.

Salget lød i fjerde kvartal på 6602 mio. kr. - 52 mio. kr. lavere end ventet - mens omsætningen på det amerikanske marked var omkring 150 mio. kr. under forventningerne.

»Jeg synes, at kursfaldet er en overreaktion. De langsigtede vækstmuligheder for Pandora er fortsat rigtig gode, som vi ser det,« siger Martin Munk.

For 2017 venter Pandora venter et salg på 23-24 mia. kr., mens aktieanalytikerne ifølge Ritzau Estimates spår et salg på lige over 24 mia. kr. I 2016 solgte selskabet for cirka 20,3 mia. kr.

Ifølge Martin Munk er forventningerne dog næppe en medvirkende årsag til tirsdagens kursfald.

»Jeg mener ikke, at man skal lægge så meget i det, fordi Pandora har for vane at være konservative i sine forventninger og så opjustere i løbet af året,« siger Martin Munk.

Han mener ikke, at man som aktionær bør lade sig skræmme af regnskabet for fjerde kvartal.

»Jeg synes, at kursfaldet er en overreaktion. De langsigtede vækstmuligheder for Pandora er fortsat rigtig gode, som vi ser det,« siger Martin Munk fra Jyske Bank, der inden regnskabet havde en købsanbefaling på aktien.

Kursfaldet placerer Pandora nederst i C20-indekset. Over det seneste år har aktien givet et negativt afkast til sine aktionærer på omkring 2,5 pct.