Obligationer: Atter ro på renten tirsdag

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI

Efter et par handelsdage, fredag og mandag, med store hop i renterne, var der tirsdag mere ro på obligationsmarkedet.

Renten på den toneangivende tiårige amerikanske statsobligation faldt med knap 1 basispoint til 2,95 pct., hvilket var næsten 1 basispoint lavere, end da det danske obligationsmarked lukkede.

Det lille rentefald tirsdag fulgte i kølvandet af hop på 6 basispoint både fredag og mandag, og siden starten af forrige uge er den tiårige rente steget med 12 basispoint.

Renten på den kortere toårige statsobligation steg marginal til næsten 2,64 pct.

Rentestigningen fredag var udløst af usikkerhed på de globale finansmarkeder, hvor investorerne valgte at søge sikker havn andre steder end i amerikanske statsobligationer, herunder guld, sølv, yen og schweizerfranc.

Investorerne sendte obligationskurserne yderligere ned mandag, da bekymring for centralbankernes nedskalering af obligationskøb fik investorerne til at frygte for efterspørgslen på obligationer senere på året.

Det var udløst af en historie fra nyhedsbureauet Reuters om, at den japanske centralbank vil reducere sin stimuli, hvilket eventuelt falder sammen med, at ECB i Europa til efteråret halverer sit opkøbsprogram, inden det helt afsluttes til nytår, og samtidig med at Federal Reserve er i færd med at reducere sin balance tilsvarende.

»Der er stadig tilbageværende bekymring for, hvad Japans centralbank planlægger at gøre, hvilket tillader renterne at drive højere. Hvis de justerer politikken til en let stramning, vil det være afslutningen på den globale fest,« sagde Mark MacQueen, porteføljemanager hos Sage Advisory, til The Wall Street Journal.

Rentehoppet mandag markerede ifølge avisen også afslutningen på en meget stille periode. I de foregående 21 handelsdage svingede den tiårige rente ikke mere 7,5 basispunkter. Det er ikke sket siden foråret 1978.

/ritzau/FINANS