Nu skal der leveres omsætningsvækst

Regnskabssæsonen for 2013 er slut og der bliver så småt i begyndelsen af april taget hul på 2014, da de første kvartalsmeldinger begynder at indløbe. Dermed bliver der taget hul på en anden dagsorden på aktiemarkedet.

Den største risici mod aktiemarkederne lige nu er ikke Ukraine/Rusland-konflikten, men Kina, vurderer aktiestrateg hos Formuepleje Otto Friedrichsen. Fold sammen
Læs mere

Det vurderer aktiestrateg hos Formuepleje Otto Friedrichsen over for Ritzau Finans.

Sidste år fortsatte rigtig mange selskaber restruktureringen i omkostningsdelen. En tendens, der blev startet op efter finanskrisen, men som nu træder i baggrunden.

Den nye aktør, der skal ind på scenen og spille en hovedrolle er toplinjen - omsætningen.

Omsætningen i selskaberne er generelt ikke i hopla. Forbruget mangler stadigvæk et par gear, siger strategen og understreger, at det er der, nøglen til fremtidig vækst og fortsat stigende aktiekurser ligger.

»Der er ingen tvivl om, at virksomhederne generelt står knivskarpe omkostningsmæssigt. Og derfor, lige så snart omsætningsvæksten kommer, lander en uforholdsmæssig stor del direkte på bundlinjen,« siger Otto Friedrichsen.

Naturligt nok vil det være godt for aktierne, der jo prissættes i et stort omfang på baggrund af indtjening og forventningen til den fremtidige indtjening.

At danske aktier så allerede i den forløbne del af 2014 har klaret sig forrygende - og bedre end de større markeder i både Europa og USA - skyldes, at Danmark har en anden sammensætning end det generelle aktiemarked.

»Vi har stabile defensive selskaber som medico-selskaberne Novo og Coloplast, der fylder godt op i indekset og det er forklaringen på det.«

Euro Stoxx 50 er i kroner steget 0,6 pct., mens S&P 500-indekset i USA er steget 0,9 pct. C20 Cap er derimod steget mere end 7 pct. 2014.

»Sidste år var Novo på kursmæssig pause, men den er kommet godt igen i første kvartal i år. Sidste år havde vi restruktureringcases som Danske Bank, Vestas og til dels Pandora. Der skulle laves om på forretningsmodellen og det synes nu at være gjort. Potentialet fremadrettet på den konto er begrænset,« vurderer aktiestrategen.

Forretningsmodellen hos Novo er rettet mod en vækstområde indenfor sundhedssektoren, men det kan vi ikke køre på alene.

Der er udfordringer i banksektoren og de cykliske aktier, eksemplificeret med FLSmidth. Banker, som Danske Bank, Jyske Bank og Sydbank har et stort problem.

»Den traditionelle bankforretning - ind- og udlån - står fuldstændig stille. Du har et lavt renteniveau - det gør, den traditionelle bankforretning ikke fungerer. Virksomheder og private vil ikke låne penge. Det er udfordringen,« fastslår han.

Og han vurderer ikke, der er hjælp at hente fra renten.

»Den korte rente kommer ikke til at stige og redde noget. Der skal gås nye veje. Den melodi vil lyde kraftigt også i 2014.«

Cykliske aktier er også hårdt ramt og FLSmidth er et glimrende eksempel på det. FLSmidth er udfordret af de store mineselskabers investeringsniveau.

»Der er ikke voldsomt gang i tingene og investeringsaktiviteterne er sat på pause. Det slår hårdt igennem på FLS. Omsætningen skal i gang og væksten i verdensøkonomien stige, så der er atter er efterspørgsel efter mineraler. Så vil efterspørgslen stige hos FLS. Vi skal nok et stykke hen mod slutningen af 2014 og eller begyndelsen af 2015,« vurderer han.

Før de store miner investerer, skal der være en stor tro på, at væksten kommer. Fortsætter den positive udvikling og cementerer virksomhedernes tillid generelt, så kan der komme vækst.

Den største risici mod aktiemarkederne lige nu er ikke Ukraine/Rusland-konflikten, men Kina.

»Ukraine har skabt noget støj og der kan komme ydeligere sanktioner. Dog ikke af voldsom karakter, da Europa er tilknyttet tættere til Rusland end andre dele af verden,« vurderer Otto Friedrichsen og ser en vækstopbremsning i Kina som den største risiko.

»Den vækstafmatning, vi har set flere kvartaler i streg, skal stoppe. Væksten skal stabiliseres og i gang igen,« siger han.

Formuepleje har en har en stor bekymring i forhold til den finansielle sektor i Kina. Den vil han fokusere på i 2014.

Er der udsigt til konkurser, der kan pille ved kinesernes tillid til aktiemarkedet derude kan det få følger.

En tredje risikofaktor er et tilbageslag i nøgletal og dermed udsigterne for økonomierne.

»Det venter vi ikke. Men vi kan sagtens have dårlige nøgletal i en periode og det vil ramme aktiemarkedet. Det er vigtigt for markedet, at den igangværende positive udvikling fortsætter.«

Otto Freidrichsen regner dog også med at centralbankerne ved et tilbageslag vil gå aktivt ind og støtte økonomierne og således kompensere.

Han tror dog grundlæggende ikke på et tilbageslag og understreger, at nedskaleringen af den amerikanske centralbanks obligationsopkøb ikke er negativt, som nogle opfatter det, men positivt, da den kun gennemføres i forventning om - og tro på - at den amerikanske økonomi er på vej op og på vej mod pæn vækst.