Sørg for at geninvestere udbytte

I øjeblikket vælter det ud med udbytte fra de børsnoterede selskab i Danmark. Det er som udgangspunkt godt for aktionærerne - hvis de altså husker at geninvestere de udbetalte beløb, påpeger forbrugerøkonom Johan Juul-Jensen fra Nykredit.

Arkivfoto: I øjeblikket vælter det ud med udbytte fra de børsnoterede selskab i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Udbetaling af aktieudbytte er en del af glæden ved at investere i aktier, men det kan være dyrt at lade pengene stå som kontant. Vores beregninger viser, at man som aktieinvestor over de seneste 10 år ville have opnået et merafkast på i alt 100 procentpoint, hvis man konsekvent har geninvesteret hele sit udbytte i aktier,« siger Johan Juul-Jensen i en pressemeddelelse.

Samtidig bør private investorer dog være varsomme med kun at geninvestere i aktier, påpeger økonomen. I tider med stærke aktiemarkeder kan det nemlig betyde en skævvridning af porteføljen, som øger risikoen.

Han anbefaler derfor at bruge aktieudbyttet på at købe obligationer, så den oprindelige risikovægtning fastholdes. I bedste fald vil man helt kunne undgå at sælge aktier og genoprette balancen udelukkende ved at kaste udbyttet efter obligationer.

»Verden, herunder de finansielle markeder, er uforudsigelig, og det vigtigste investeringsråd er derfor at blive afklaret omkring, hvordan man ser på risiko og så sammensætte en portefølje, der matcher den personlige risikovillighed. Hvis porteføljen får lov at udvikle sig tilfældigt, udvikler risikoen sig også tilfældigt, og det vil i mange tilfælde give et dårligere langsigtet afkast,« siger Johan Juul-Jensen.

Ifølge Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, bliver der i løbet af årets danske udbyttesæson udbetalt mere end 25 mia. kr. i udbytte til aktionærerne fra de største selskaber. Det tal er dog fraregnet Nordea.

Netop udbytteregnen er med til at holde investorernes sult intakt trods børsnoteringen af ISS og snart OW Bunker.

»Der er på kort sigt ikke meget, som tyder på, at aktierne hen over året ikke kan lægge yderligere værdier til. Selv om nyemissionerne spiser af investorernes likviditet, vil den blive mere end modsvaret af de markante udbyttebetalinger/aktietilbagekøb, som er på vej til investorerne,« skriver Per Hansen i en kommentar.