NasdaqOMX har »sort marked« for danske aktier

De internationale elektroniske handelspladser for børsno­terede aktier begynder nu for alvor at bide Københavns Fondsbørs i haserne, viser de seneste data for fordelingen af aktiehandel med de store danske aktier.

En stor del af aktiehandlen mellem store investorer foregår i »Dark pools«, så andre investorer ikke kan følge bud og udbud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als

Det seneste år er NasdaqOMX Copenhagens markedsandel af omsætningen for C20-aktierne dykket fra ca. 75 procent til 67 procent, hvor­ved en tredjedel af al handel med danske aktier nu ligger på andre markedspladser.

Københavns Fondsbørs har ellers i europæisk sammenhæng været meget dygtig til at forsvare sin markedsandel. Men nu begynder det altså at stramme til. Alene den elektroniske markedsplads Bats Chi-X har en markedsandel på 24 procent.

Eksempelvis ligger næsten halvdelen af omsætningen i TDC og Carlsberg B nu på de udenlandske markedspladser, mens eksempelvis omsætningen i Vestas og Lundbeck fort­sat hovedsageligt ligger i København med en markedsandel på omkring 80 procent.

NasdaqOMX føler sig tilsyneladende også udfordret af de såkaldte »Dark Pools«, hvor store institutio­nelle investorer »i det skjulte« kan handle store blokke mellem hinanden, uden at købs- og salgsinteressen flages i ordrebø­gerne, som er det normale på det officielle aktiemarked.

NasdaqOMC har således selv etableret en Dark Pool, selv om det normalt af børsmarkedseksperter opfattes som hæmmende for gennemsigtigheden på det almindelige ak­tiemarked.

Meget tyder på, at Københavns Fondsbørs med god grund bør føle sig udfordret. Ifølge en ny analyse fra Fidessa med titlen »European Dark Trading Analysis« er omsætningen i Dark Pool de seneste seks måneder steget 45 procent, mens den samlede omsætning i forhold til sidste år har været stort set uændret.

Læs hele artiklen i Økonomisk Ugebrev nr. 35.

Tilmeld dig Økonomisk Ugebrevs gratis nyhedsmail her